REGIOVOORKEUR

ALKMAAR

Sprongen in het duister De heren van Het Volk spelen in het droefkomische toneelstuk Sprongen in het duister drie oudere ballerino's die nog één keer willen schitteren, nog eenmaal die soepele spagaat. Maar de dans is uit hun lichaam verdwenen. Op verzoek van choreograaf Jack Hellepijp komen de ze bijeen voor een terugblik op hun carrière. In maillots en treurige regenjas verhalen ze over hun teleurstellingen in de danswereld.

21 okt De Vest, Canadplein 2. Inl (072) 512 7344 of www.theaterdevest.nl

BERGEN

Kunst10daagse

Dit jaar neemt een recordaantal van 170 participanten deel aan de Kunst10daagse in Bergen. Niet alleen in galeries en musea, maar ook in winkels, tuinen en restaurants zal kunst te zien zijn, gemaakt door zowel amateurs als professionals. Er zijn veilingen, kunstmarkten en wandelroutes die langs de exposities voeren. Dit jaar wordt ook veel aandacht aan film en literatuur geschonken.

Kunst10daagse Bergen. 21 t/m 30 okt. Inl 072-5200995 of www.dekunst10daagse.nl

DEN HAAG

Familiegeschiedenis

Het Nationaal Archief organiseert 23 okt (12u-16u) de Dag van de Familiegeschiedenis. Bezoekers maken een wandeling door de kaartencollectie (300.000), aanschouwen documenten van families en personen uit de Tweede Wereldoorlog, leren hun privé-archief veilig te bewaren en luisteren naar schrijfster Judith Koelemeijer die vertelt over haar roman Het zwijgen van Maria Zachea. Voor kinderen zijn er workshops oorkonde maken en striptekenen. Kinderboekenschrijfster Martine Letterie komt spannende verhalen vertellen. Dierbare familieverhalen en documenten kunnen worden vastgelegd in het nieuwe HerinnerDing.

Nationaal Archief, Prins Willem Alexanderhof 20. Inl/aanmelden 070-3315400 & www.nationaalarchief.nl

HAARLEM

Smoeder Dramaschrijver Maria Goos staat zelf op het toneel in Smoeder. Met acteur Marcel Musters maakt ze een persoonlijke voorstelling over hun overleden moeders. Smoeder heeft een intieme sfeer, het is geen bijtend drama zoals Familie en Cloaca. Het is een bescheiden monument voor twee Brabantse volksvrouwen die door hun dood de gedachten van hun kinderen sterker beheersen dan tijdens hun leven.

26-29 okt Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-517 3900 of www.toneelschuur.nl

Madelon Lulofs

In de Kennemer Boekhandel is op donderdag 20 okt (20u) een avond gewijd aan de Nederlands-Indische schrijfster Madelon Lulofs, bekend van de omstreden bestseller Rubber over het Indische plantersleven. Romanschrijver en biograaf Kester Freriks praat over zijn nieuwste biografische roman Madelon. Het verborgen leven van Madelon Székely-Lulofs (Uitg. Conserve). Schrijfster Nicolien Mizee houdt het interview.

Kennemer Boekhandel, Kleverparkweg 3. Inl 023-5251944 & www.kennemerboekhandel.nl/www.conserve.nl

UTRECHT

Utrecht Manifest

Morgen begint de eerste editie van Utrecht Manifest, een nieuwe biënnale voor design die zich vooral richt op de maatschappelijke rol van ontwerpers. Er zijn tentoonstellingen in het Centraal Museum en de Pastoe Fabriek, er is een architectuurtour, en er vinden workshops, lezingen en een symposium plaats.

Utrecht Manifest. 21 t/m 30 okt. Inl 030-2512135 of www.utrechtmanifest.nl

Literatuur

Joost Zwagerman spreekt 21 oktober (19u30) over `het korte verhaal'in de Nederlandse en Vlaamse literatuur.

Boekhandel Broese*, Stadhuisbrug 5. Inl/res 030-2335200.

Mode

Tegenwoordig organiseren landen als de VS, IJsland, Zuid-Afrika, Rusland en Nieuw-Zeeland allemaal een eigen fashion week, in navolging van de modesteden Parijs en Milaan. Anne van der Zwaag vertelt 23 okt (14u) over de rol van deze Fashion Weeks in de globalisering van de mode. Ihkv de tentoonstelling Global Fashion/Local Tradition.

Aula Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10. Inl 030-2332006 & info@centraalmuseum.nl

Zorgdebat

Tumult organiseert 25 okt (20u) een debat getiteld Zorg meer of minder? over marktwerking in de zorg. Biedt marktwerking, zoals in het nieuwe zorgstelsel in 2006, een zorg meer of minder? Debat olv Jan van Leijenhorst met Geert Blijham, Eelke van der Veen en Medard Hilhorst.

Louis Hartlooper Complex. Tolsteegbrug 1. Inl 030-2332430 & www.tumultdebat.nl