Productie verf en cosmetica schoner

Chemici hebben op milieuvriendelijke wijze nuttige organische verbindingen gecreëerd die worden toegepast in schoonmaakmiddelen, verven en cosmetica. Bestaande methoden om deze verbindingen te maken leveren giftige afvalproducten op, omdat gebruik wordt gemaakt van oxidanten zoals perazijnzuur (azijnzuur met waterstofperoxide). Onderzoekers van de universiteit van Cardiff publiceren vandaag in Nature een schoner alternatief: ze gebruiken gouddeeltjes om koolwaterstoffen te laten reageren met zuurstomatomen uit de lucht. Gouddeeltjes met een diameter van 25 nanometer (een nanometer is een miljoenste millimeter) blijken zuurstofmoleculen te kunnen activeren (ze werken als katalysator) zodat ze bij een relatief lage temperatuur (60 à 80 °C) beter reageren met koolwaterstoffen.