Om naar uit te kijken

FOTOGRAFIE

Annie Leibovitz

Als een van de bekendste portretfotografen van deze tijd kreeg Annie Leibovitz

talloze beroemdheden –

acteurs, politici, atleten – voor haar camera. Foto's van muzikanten vormen een rode draad door haar omvangrijke oeuvre. Voor haar tentoonstelling American Music reisde Leibovitz door het landschap van de blues, gospel, jazz, country en rap. Ze ontmoette artiesten als B.B. King, Johnny Cash, Willie Nelson, Bruce Springsteen, Dolly Parton, Eminem, Dr. Dre, Mary J.Blige en de White Stripes. Haar rijk aan-geklede foto's laten steeds een glimp zien van de artiest achter de muziek.

foto's van Annie Leibovitz.

21 okt t/m 7 dec in FOAM,

Keizersgracht 609, Amsterdam. Dag 10-17u, do en vr

10-21u. Inl 020-5516500, www.foam.nl

MUZIEK

Sweelinck

Het eerste internationale Sweelinck Festival vindt plaats in de Oude Kerk in Amsterdam waar de organist en componist Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) ruim veertig jaar werkte en ook ligt begraven. Er zijn concerten met o.m. Gideon Bodden (beiaard), Ton Koopman (orgel en klavecimbel) en Gustav Leonhardt (klavecimbel). Ook is er een Sweelinck Orgelconcours.

Sweelinck Festival 22 t/m 30 okt Oude Kerk A'dam. Inl www.oudekerk.nl

POP

Beth Hart

Afgekickt van drank en drugs en met haar triomfantelijke Pinkpop-optreden nog vers in het geheugen, staat de ruigste rock chick sinds Janis Joplin steviger op de planken dan ooit. De Texaanse tornado Beth Hart combineert al het goede van rock, soul, blues en gospel met een stem als een dijk en de uitstraling van een ongetemd podiumdier.

23 okt Burgerweeshuis, Deventer, 25 okt Doornroosje, Nijmegen, 26 okt Kade, Zaandam, 28 okt Schaaf, Leeuwarden, 30 okt Effenaar, Eindhoven, 1 nov Patronaat, Haarlem, 2 nov Nighttown, Rotterdam, 4 nov Tivoli, Utrecht.

THEATER

De asielzoeker

NTGent, het nieuwe gezelschap van regisseur Johan Simons, opent zijn ambitieuze eerste seizoen met De asielzoeker, naar de bekroonde roman van Arnon Grunberg over de geestelijk failliete Beck. Zijn doodzieke vrouw neemt een asielzoeker in huis. In het weekeinde brengt NTGent verder de première van De Rollende Road Show van Wunderbaum (v/h Jonghollandia), Elsie de Brauws mooie solo De zus van, een bonte avond van Christoph Marthaler, met muziek, drank en dans.

Première Theater NTGent St-Baafsplein 17, Gent (België). Tournee t/m 21 dec. Inl 0032 9- 2251202 of www.ntgewnt.be

DANS

Dansersfondsgala Het Dansersfonds '79 – opgericht door Alexandra Radius en Han Ebbelaar – bestaat 25 jaar en geeft zijn jaarlijkse gala daarom een extra zilveren randje. Aan deze benefietavond, opgedragen aan Rudi van Dantzig, werken beroemde dansers mee, als Alina Cojocaru en Emmanuel Thibault en dansers van het NDT, Het Nationale Ballet en Introdans. Monique Sands DANS SAND; Van Dantzigs Vier letzte Lieder; Hans van Manens Concertante en het duet Two; en Jirí Kyliáns Sechs Tänze.

25 okt Muziektheater, Amsterdam. 020-6255455.

FILM

Paradise Now

Abu-Assad nam een paar dagen uit het leven van een meisje en drie jongens en toont die in volle gloed. Werken in de garage, eten bij moeder, tv-kijken, rondhangen, vrienden zien, flirten, kletsen. Als de dag niet in het teken van het paradijs had gestaan, waren het dagen als alle andere geweest. Maar de jongens bereiden zich voor op een zelfmoordaanslag in Israël.

Paradise Now. Regie: Hany Abu-Assad. Met: Kais Nashef, Ali Suliman, Lubna Azabal. In: 9 bioscopen.