Nicolaï hekelt Turken om Pamuk

Een mogelijke veroordeling van de Turkse schrijver Oran Pamuk zal de onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de Europese Unie verstoren. In plaats van Pamuk te vervolgen kan Turkije beter het strafrechtartikel schrappen waarop de aanklacht is gebaseerd.

Dat schrijft staatssecretaris Atzo Nicolaï (Europese Zaken, VVD) vandaag op de opiniepagina van de Volkskrant. Volgens Nicolaï is het ,,onaanvaardbaar als in een land dat lid van de EU wil worden iemand de mond wordt gesnoerd''.

De Turkse ambassadeur Ildem liet vanmorgen weten dat het een goede Europese gewoonte is om niet te reageren op zaken die nog onder de rechter zijn. Hij wil zich daar graag aan houden.

Tegen Pamuk, auteur van onder meer de roman Sneeuw, is een aanklacht ingediend wegens belediging van de Turkse nationale identiteit. Daarvoor kan hij drie jaar gevangenisstraf krijgen.

In een Zwitserse krant zei Pamuk begin dit jaar dat in Turkijke dertigduizend Koerden en een miljoen Armeniërs werden vermoord. ,,Maar bijna niemand durft daarover te spreken, behalve ik.'' Volgens de Turkse wetgeving kan Pamuk voor die uitspraak worden veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Justitie heeft een aanklacht tegen hem ingediend.

Nicolaï laat weten dat de Nederlandse regering haar ongenoegen kenbaar heeft gemaakt bij de Turkse ambassadeur in Nederland. Hij schrijft: ,,Mocht het onverhoopt toch tot een veroordeling komen, dan zal dat zeker zijn uitwerking niet mogen missen op de onderhandelingen.'' Volgens een woordvoerder wil Nicolaï die uitspraken niet ,,politiek inkleuren'': ,,We willen nu niet vooruitlopen op wat er kan gebeuren.'' Ook zal Nicolaï met Pamuk spreken bij diens bezoek aan Nederland.

Pamuk heeft zich eerder deze week op de Turkse televisie verdedigd tegen de aantijgingen dat hij zijn land door het slijk zou hebben gehaald. Volgens de schrijver hebben velen het gewraakte interview verkeerd gelezen: ,,Ik zei niet: wij Turken hebben zoveel Armeniërs gedood. Ik heb het woord `genocide' niet gebruikt''.

Pamuk wordt vervolgd op basis van een artikel in het nieuwe Turkse Wetboek van Strafrecht dat eind vorig jaar inzet was van een conflict tussen Ankara en Brussel. De Turkse premier wilde toen dat overspel strafbaar zou worden, hetgeen hem op een zware reprimande uit Brussel kwam te staan.