Meesters van de Romantiek

Op een blockbuster-tentoonstelling in de Kunsthal, waaraan drie jaar is gewerkt, is de Nederlandse versie van de Romantiek te zien, zo grootscheeps en veelzijdig als nooit eerder is vertoond. De lijvige catalogus is een poging het thema te vangen in al zijn facetten. Het streven is duidelijk: de Nederlandse Romantiek moest eens en voor altijd op de kaart worden gezet.

Er hangen prachtige schilderijen en tekeningen, aquarellen en grafiek op de tentoonstelling. Wie een hele artistieke stroming belicht, is welhaast verplicht ook mindere goden te laten zien. Maar er zijn ook vele echte goden bij: Wijnand Nuyen bijvoorbeeld, de jong gestorven Nederlandse proto-romanticus: wat was die toch goed! Ook landschapstekeningen van Schelfhout, een blote Slapende jongen van Woutherus Mol en een portret door Charles Hodges van de schrijver Willem Bilderdijk, rustig-zelfbewust poserend met zijn elleboog geleund op een deeltje Homerus, springen er uit.

Leuk is ook de galerij van (zelf-)portretten, tegen ouderwets behang opgehangen achterin de grote zaal. De jonge zeeschilder Louis Meijer vereeuwigde zichzelf als dandy naast een schildersezel; op het schilderij naast hem woedt een schuimende storm die vreemd contrasteert met de jonge schilder met baret, gesoigneerde snor en schoothondje. Dit is een van de vele werken uit het Rijksmuseum; directeur Ronald de Leeuw trad op als gastconservator. Maar ook uit andere, soms particuliere Nederlandse collecties is geleend.

Nederlandse schilderkunst 1800-1850. Kunsthal Rotterdam, t/m 8 jan. Di-za 10-17u, zo 11-17u. Inl: 010-4400300 ofwww.kunsthal.nl