Massale evacuaties voor orkaan Wilma

De landen in het Caraïbisch gebied en aan de Golf van Mexico zijn, in afwachting van de komst van de orkaan Wilma, bezig met grootscheepse evacuaties. De orkaan is een van de zwaarste ooit die door het gebied gaat en wordt door meteorologen ,,mogelijk catastrofaal'' genoemd. Gisteren groeide Wilma uit tot een orkaan van de vijfde, en daarmee hoogste categorie en bereikte windsnelheden van 280 kilometer per uur.

In het westen van Cuba, in de provincie Pinar del Rio, wordt een kwart miljoen mensen naar veiliger gebied gebracht. De regen zorgde in het oosten van het land al voor overstromingen. De komende twee dagen wordt meer dan zestig centimeter regen verwacht.

De Mexicaanse regering heeft gisteren een orkaanwaarschuwing afgegeven voor het schiereiland Yucatán. Toeristen in de stad Cancún en omliggende gebieden wordt geadviseerd weg te gaan.

In Belize, Haïti, Honduras en Jamaica en het zuiden van de Amerikaanse staat Florida worden honderdduizenden mensen geëvacueerd.

Alle toeristen in de Florida Keys, de eilandengroep ten zuiden van Florida, werden gisteren verplicht te evacueren. De 80.000 eilandbewoners moeten vandaag hun huizen verlaten.

Veel van de gebieden die op de weg van de orkaan liggen, hebben dit seizoen al met de orkanen Dennis (juli), Katrina (augustus), Rita (augustus) en Stan (oktober) te maken gehad. Wilma is de twaalfde orkaan dit jaar en de 72ste tropische storm. Daarmee is dit jaar een recordaantal orkanen in het gebied langsgekomen.

Dossier Orkanen: www.nrc.nl