IQ ondervoede baby's stijgt door spel met moeder

Het IQ van ondervoede baby's verbetert langdurig als de moeder veel met ze speelt in hun eerste levensjaar. Een dergelijk effect is niet te zien als de baby's extra voedingssupplementen krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Britse en Jamaicaanse wetenschappers onder 129 Jamaicaanse tieners die begin jaren negentig als ondervoede baby's in de studie waren betrokken (The Lancet, 19 okt.). De uitkomst van het onderzoek is met name van belang voor ontwikkelingslanden, waar eenderde van alle kinderen onder de vijf jaar een groeiachterstand heeft door slechte voeding. Het leervermogen van dergelijke kinderen blijft vaak achter, waardoor ze op school slecht presteren. Het onderzoek suggereert dat extra voedingssupplementen weinig zin hebben, maar de wetenschappers waarschuwen voor deze voorbarige conclusie. Het kan zijn dat de baby's minder hebben binnengekregen dan gedacht (wekelijks 1 kilo melk met supplementen) omdat het voedsel wellicht is verdeeld onder familieleden.