Importverbod voor gevogelte uit Rusland

De Europese Commissie heeft gisteren aangekondigd het importverbod voor gevogelte uit te breiden naar het westen van Rusland, nadat was bevestigd dat daar het vogelgriepvirus H5N1 is gevonden.

Het Russische ministerie van Landbouw heeft de Commissie gisteren laten weten dat het virus honderden stuks pluimvee heeft gedood nabij een meer waar veel wilde eenden voorkomen in de regio Tula, ten zuiden van Moskou.

Het vogelgriepvirus H5N1, waaraan in Azië sinds de eerste uitbraak in 1997 zeker zestig mensen zijn gestorven, verspreidt zich via trekvogels westwaarts. Gevreesd wordt dat het virus in de mens muteert tot een variant die mensen aan elkaar kunnen overdragen en zo een grieppandemie veroorzaakt. De Russische autoriteiten gaan 200.000 inwoners van het gebied rond Tula vaccineren tegen `gewone' influenza, om een dergelijke mutatie te voorkomen. De Thaise premier Thaksin maakte vandaag bekend dat in een dorp 100 kilometer ten westen van Bangkok een 48-jarige boer aan het virus is gestorven.

Nieuwe vindplaatsen van het virus zijn gisteren bevestigd in Siberië, Binnen-Mongolië en Roemenië. In Siberië, waar negentien dorpen al onder observatie stonden, is pluimvee in nog twee dorpen besmet. Op een kippenboerderij in Binnen-Mongolië zijn 2.600 kippen gestorven aan het H5N1-virus, zo maakte het persbureau Xinhua bekend. De Roemeense autoriteiten meldden gisteren dat het virus op een tweede lokatie in de Donaudelta is aangetroffen, nadat vorige week het eerste geval was gemeld. Volgens de Europese Commissie is er ook een verdenking van vogelgriep in Macedonië. Vooralsnog is in geen van deze landen melding gemaakt van mensen met vogelgriep.

De Duitse regering heeft gisteravond na de constatering van de vogelgriep in Rusland een landelijke ophokplicht voor gevogelte afgekondigd. Vanuit de regio Tula zijn trekvogels naar Duitsland onderweg. De maatregel blijft van kracht tot het einde van de vogeltrek, midden december. In de zuidelijke deelstaten Beieren en Baden-Württemberg was al een ophokplicht van kracht. Op overtreding van de maatregel staat een boete van 25.000 euro. In Duitsland is het virus nog niet aangetroffen.

De VN-voedselorganisatie FAO waarschuwde gisteren dat het risico dat het virus zich uitbreidt naar het Midden-Oosten en Afrika aanzienlijk is verhoogd, toen na de recente uitbraken in Turkije en Roemenië duidelijk was geworden dat trekvogels vanuit Zuid-Oost-Azië het virus verspreiden.