Immuniteit generaal Pinochet opgeheven

Het Chileense Hooggerechtshof heeft gisteren de onschendbaarheid van generaal Augusto Pinochet opgeheven zodat hij kan worden vervolgd wegens belastingfraude.

Het is de vierde maal dat de oud-president wordt ontdaan van zijn immuniteit. In eerdere gevallen werd daarmee mogelijk gemaakt dat de oud-dictator kon worden berecht voor zijn rol bij mensenrechtenschendingen tijdens zijn bewind (1973-1990).

Pinochets advocaten hebben echter met succes betoogd dat de 89-jarige oud-president te ziek is om terecht te staan. Na zijn aftreden is hij slechts twee keer voor de rechter verschenen. In 2001 ondervroeg een rechter hem thuis over zijn rol bij de verdwijning van en moord op dissidenten tijdens zijn regeerperiode, in 2004 werd hem gevraagd naar de afkomst van 4 tot 8 miljoen dollar op zijn geheime bankrekening in Washington. De oud-president is nimmer veroordeeld.

Verwacht wordt dat ook nu zijn advocaten zullen zeggen dat Pinochet te ziek is voor een proces. De generaal lijdt aan een beginnende vorm van dementie. Op dit moment ondergaat hij op last van de rechter opnieuw medische tests om te zien of hij in staat is terecht te staan.