Hof maakt herverkiezing Uribe mogelijk

Het Constitutionele Hof van Colombia heeft gisteren ingestemd met een grondwetswijziging waardoor het voor president Álvaro Uribe mogelijk wordt om in 2006 opnieuw mee te doen aan de presidentsverkiezingen.

Tot dusver was er een grondwettelijk verbod op een tweede ambtstermijn voor de president. Uribe, die in 2002 aantrad, gaf in een interview vorig jaar echter aan dat hij meer tijd nodig heeft om een einde aan het geweld in het Zuid-Amerikaanse land te maken. In mei volgend jaar worden er presidentsverkiezingen gehouden.

Uit opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van de Colombianen instemt met een tweede ambtstermijn voor de president. Uribes harde aanpak van paramilitairen, guerrillagroeperingen en drugshandelaren kan na vier decennia strijd waarbij jaarlijks gemiddeld 3.500 doden vallen op veel steun rekenen.

Tegenstanders menen echter dat wanneer een president opnieuw kan worden gekozen corruptie in de hand wordt gewerkt. Zij wijzen naar Argentinië en Brazilië, waar de tweede ambtstermijnen van Carlos Menem en Fernando Henrique Cardoso werden gekenmerkt door ineffectiviteit en corruptie. Bovendien concentreert volgens critici in de praktijk de macht zich in een tweede termijn te veel bij de president. De meeste Latijns-Amerikaanse landen hebben, na de militaire dictaturen in de jaren tachtig, in de grondwet vastgelegd dat een president slechts één ambtstermijn mag dienen.

Tevens wordt gevreesd dat de verschillende guerrillabewegingen, in een poging een tweede ambtstermijn van Uribe te voorkomen, het geweld zullen opvoeren.

Enkele van Uribes mogelijke tegenkandidaten bij de verkiezingen reageerden gisteren tevreden. ,,Deze beslissing verandert het politieke panorama radicaal'', zei oud-president César Gaviria, leider van de Liberale Partij. Ook hij kan waarschijnlijk door de uitspraak van het hof opnieuw meedoen aan de verkiezingen.

Wel moet het Colombiaanse Congres nu eerst nog de regels vaststellen waaraan zittende en oud-presidenten moeten voldoen alvorens zij opnieuw meedoen aan de presidentsverkiezingen.