Georgië: ontslag `Franse' minister

Salomé Zoerabisjvili, minister van Buitenlandse Zaken van Georgië, is gisteren ontslagen, na een dag vol verwijten en tegenverwijten. President Michail Saakasjvili hakte de knoop door toen het parlement met een politieke crisis had gedreigd als hij haar zou sparen.

Zoerabisjvili, dochter van Georgische ouders maar Française van nationaliteit, was Frans ambassadeur in Tbilisi toen Saakasjvili haar vorig jaar vroeg tot zijn regering toe te treden. Met speciale toestemming van de Franse regering kwam ze in Georgië op Buitenlandse Zaken, overigens met behoud van een Frans salaris.

Het werd geen groot persoonlijk succes. Weliswaar was ze nauw betrokken bij het akkoord met Rusland over de sluiting van de Russische bases in het land, en heeft Georgië veel politiek krediet in het Westen, maar in Georgië is men vooral geneigd daarvoor Saakasjvili verantwoordelijk te stellen.

Zoerabisjvili – die Georgisch spreekt met een zwaar Frans accent – struikelde gisteren nadat het parlement en haar eigen ambassadeurs zich – niet voor het eerst – hadden beklaagd. Het parlement vond dat ze zich te weinig liet zien en geen verantwoording aflegde. Een meerderheid vond haar werk ,,onvoldoende''. Haar ambassadeurs klaagden over het ontbreken van communicatie. Zo zei de Georgische ambassadeur in Moskou dat hij van zijn minister nooit een advies of instructie krijgt. Sterker: hij was door de minister ontboden en had twee dagen lang van negen tot zes zitten wachten op het gesprek dat ze zelf had gewild, maar hoewel zij wel degelijk op kantoor was, had ze hem niet ontvangen.

Zoerabisjvili zelf ziet het allemaal heel anders. Er was, zei ze gisteren op de televisie, vanaf dag één na haar aantreden ,,een heel zorgvuldig geplande campagne'' tegen haar gevoerd. Haar grootste fout was dat ze bij haar aantreden niet gewoon alle ambassadeurs van Georgië had ontslagen. Dat er weinig gecommuniceerd was lag niet aan haar. ,,Ik ben twee weken bij de VN geweest en onze ambassadeur daar heeft niet meer tegen me gezegd dan hallo en tot ziens.'' De campagne tegen haar, zei ze gisteren, is ,,de laatste snik van het oude systeem, de communistische kanker, dat monster. Deze mensen zijn niet menselijk, ze zijn demonen.''

Inmiddels heeft Zoerabisjvili per brief president Chirac om stopzetting van haar salaris gevraagd, zodat ze – zei ze gisteren – ,,nu een volledig Georgische politica is geworden''.