Galerieselectie

Keith Edmier

De Amerikaanse kunstenaar Keith Edmier combineert elementen uit zijn persoonlijk leven met die uit onze collectieve geschiedenis. Zo maakte hij ooit een beeld waarin zijn eerste jeugdliefde was samengesmolten met de ideale vrouw uit die tijd, Farah Fawcett. In zijn nieuwe werk Frank Veteran 1980 behandelt Edmier de moord op John Lennon in 1980. Hij doet dit via het relaas van de dienstdoende chirurg die Lennon destijds dood moest verklaren.

Sculpturen van Keith Edmier. 22 okt t/m 3 dec in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

David Bade

Kunst hoeft niet hoogdrempelig te zijn, is het motto van David Bade. Zijn woeste sculpturen maakt hij van eenvoudige materialen als piepschuim, boomstammen, kippengaas en aluminiumfolie. Zijn ontwapenende tekeningen komen direct uit het hart. Als hij een tentoonstelling inricht, ziet de ruimte er vaak uit alsof er een bom ontploft is, zo vol en chaotisch ogen de installaties die hij maakt.

Installatie van David Bade. T/m 19 nov in Metis-NL, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Hussein Chalayan

De Turks-Cypriotische mode-ontwerper Hussein Chalayan profileerde zich dit jaar met een solotentoonstelling in het Groninger Museum en een presentatie op de Biennale van Venetië. Bekend werd hij met zijn conceptuele benadering van mode, waarin hij thema's als migratie en culturele identiteit een rol liet spelen. De laatste jaren heeft Chalayan films gemaakt die over dezelfde onderwerpen handelen en waarin zijn eigen ontwerpen een belangrijke rol spelen. Galerie Akinci toont er twee: Anaesthetics en The Absent Presence.

Films van Hussein Chalayan. T/m 12 nov in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Sara van der Heide

Met de titel van haar nieuwe tentoonstelling, We The Dutch First Party, verwijst Sara van der Heide naar de spanningen die de laatste jaren onze maatschappij zijn gaan domineren. De polarisatie na de moord op Theo van Gogh is een belangrijk vertrekpunt geweest voor deze nieuwe serie schilderijen. Veel voorstellingen verwijzen direct naar Bos en Lommer, de Amsterdamse migrantenwijk waar de kunstenaar haar atelier heeft. Zo staat in het werk Madonna van Bos en Lommer een gehoofddoekte moslima centraal en liet Van der Heide zich voor het doek Tapestry inspireren door tapijtjes die her en der over balkonnetjes zijn gedrapeerd.

Schilderijen van Sara van der heide. T/m 19 nov. Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, A'dam.

Hervé Paraponaris

In de voormalige ruimte van Galerie Noname is sinds kort de nieuwe galerie voor eigentijdse kunst Berendsen gevestigd. Zondag opent daar een tentoonstelling van de Franse kunstenaar Hervé Paraponaris, die zich vooral bezighoudt met de inrichting van de openbare ruimte. Veel werk is voor een specifieke plaats gemaakt en kan verschillende gedaantes aannemen: van traditionele tentoonstellingen tot sociale bijeenkomsten of objecten voor de straat. Bij Berendsen toont hij een serie sculpturen, tekeningen en foto's.

Nieuw werk van Hervé Paraponaris. 23 okt t/m 27 nov in Berendsen, Hoogstraat 32, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

En verder

Schilderijen Carla Klein t/m 19 nov Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, A'dam; schilderijen & sculpturen van Michael Kirkham t/m 12 nov Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, A'dam; schilderijen van Marjolein Rothman t/m 26 nov Motive Gallery, Elandsgracht 10, A'dam; video van Hans de Vries t/m 9 nov Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, A'dam; video- & geluidsinstallatie van Saskia Janssen t/m 19 nov Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, A'dam; werken op papier Helen Frik t/m 2 nov Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; objecten van Ton van Kints en Christiaan Zwanikken t/m 6 nov in Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag; schilderijen van Ronald Versloot t/m 6 nov Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; tekeningen & schilderijen van Kati Barath t/m 13 nov Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R'dam.