Eems weer begaanbaar voor binnenvaart

Bergers zijn er vanochtend in geslaagd om het binnenvaartschip dat sinds zaterdag de rivier de Eems in Noord-Duitsland blokkeerde, los te trekken. Het zal naar verwachting nog tot zaterdag duren voordat de rivier weer bevaarbaar is voor scheepsverkeer van en naar Noord-Duitsland.

Het schip, de Ilona M uit Duitsland, werd vanochtend om elf uur door twee hijskranen van de rivierbodem gelicht. Een eerdere bergingspoging met één kraan mislukte omdat het schip te diep in de modder was weggezakt. Het negentig meter lange vrachtschip, dat twaalfhonderd ton grind vervoerde, voer zaterdagochtend in dichte mist tegen de wal. Vervolgens kwam het overdwars in de rivier te liggen en knikte in het midden, waardoor het de doorgang belette. De oorzaak van het ongeval schuilt volgens Duitse media vermoedelijk in een technisch defect in het radarsysteem van de Ilona M.

De Nederlandse branchevereniging voor de binnenvaart, Koninklijke Schuttevaer, verwacht dat het verkeer op de Eems tot zaterdag gestremd zal blijven omdat het schip leeggepompt moet worden voordat het versleept kan worden. Bovendien moet de onderkant van het schip, dat door het vastlopen is beschadigd, eerst worden gerepareerd.

De schade door de stremming loopt volgens een woordvoerster ,,in de tonnen''. Zij zegt dat een binnenvaartschip met duizend kilo lading aan boord gemiddeld duizend euro aan extra kosten maakt voor iedere dag dat het schip noodgedwongen moet wachten. In de haven van Delfzijl wachten inmiddels zo'n zeventig schepen uit Nederland tot de Eems weer bevaarbaar is. Aan Duitse zijde liggen ongeveer honderd schepen al enkele dagen voor anker.

De vertraging van het scheepsverkeer naar Duitsland werd de afgelopen dagen versterkt door een damdoorbraak op de rivier Lippe, een belangrijke vaarweg naar het Ruhrgebied. Werkzaamheden aan een aquaduct bij Olfen, tussen Dortmund en Münster, veroorzaakten volgens Koninklijke Schuttevaer vermoedelijk de doorbraak over een lengte van veertig meter. De reparatiewerkzaamheden van de dam zullen waarschijnlijk nog ,,een aantal weken in beslag nemen.''.