Diefstal: politieman ontslagen

De commissaris van de politie die leiding heeft gegeven aan het onderzoek naar de moord op Pim Fortuyn is ontslagen, nadat uit onderzoek was gebleken dat hij geld heeft verduisterd. In april van dit jaar berichtte NRC Handelsblad al over de verdenking die tegen de man bestond. De politie Gooi en Vechtstreek heeft het ontslag bevestigd.

De man heeft ongeveer tienduizend euro verduisterd in dienstbetrekking. Hij kon beschikken over dat geld als leidinggevende van het onderzoek naar de moord op Pim Fortuyn. Sinds vorig jaar was de politiefunctionaris gedetacheerd bij de Koninklijke Marechaussee, totdat hij op 30 maart van dit jaar buiten functie werd gesteld.

Het strafrechtelijke en disciplinaire onderzoek naar de verduistering was toen nog niet afgerond. Toen in september bleek dat de commissaris zich inderdaad aan verduistering schuldig had gemaakt, werd de ontslagprocedure in werking gesteld.

Het onderzoek naar de malversaties werd uitgevoerd door het Bureau Interne Onderzoeken van de Amsterdamse politie. Het openbaar ministerie moet nog beslissen of de commissaris wordt vervolgd.

Pim Fortuyn werd vermoord op 6 mei 2002. Het politieonderzoek begon nog in diezelfde maand. De commissaris zou al vanaf het begin van het onderzoek geld hebben verduisterd. De verdachte in het politieonderzoek naar de moord op Pim Fortuyn, Volkert van der G., werd uiteindelijk veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf.