Courgette paté met saus

Begin met het maken van een bouquet garni. Bind verschillende soorten kruiden (takjes peterselie, tijm, rozemarijn etc.) en een laurierblad met een touwtje bij elkaar. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes. Ontvel 2 tenen knoflook. Verhit enkele eetlepels olijfolie in een koekenpan en leg de stukjes tomaat met de kruiden en de hele tenen knoflook in de pan.

Bak de tomaten in 20 minuten op een middelmatig vuur tot een lobbige saus. Verwijder de samengebonden kruiden en de knoflooktenen. Breng de saus op smaak met zout en peper. Pureer de saus met behulp van een keukenmachine. Schep het in een kom en dek af. Snijd de uiteinden van de gewassen courgettes. Schil de helft van de courgettes. Snijd ze met een scherp mes of een mandoline in zo dun mogelijke plakjes. Leg de plakjes in een vergiet en bestrooi ze met een beetje zout. Laat ze een 1 uur staan en uitlekken. Hak de blaadjes basilicum en de overgebleven ontvelde knoflook klein. Snipper de gepelde uien. Verhit ongeveer 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui in ongeveer 15 minuten op een middelmatig vuur zacht en glazig. Schep de courgetteplakjes bij de ui en bak ze op een hoog vuur even mee. Schep ze tijdens het bakken om. Laat alles afkoelen. Klop de eieren los in een grote kom. Roer de fijngehakte basilicum, de knoflook en zout en peper naar smaak door de eieren. Schep ten slotte de gefruite ui en courgetteplakjes door het eimengsel. Smeer met behulp van een kwastje de bodem en binnenkant van een cakevorm (bij voorkeur met anti-aanbaklaag) met een inhoud van 1,5 liter dun in met olijfolie. Vul een bak, waarin de cakevorm wordt geplaatst, voor driekwart met heet water. Schep het ei-courgettemengsel in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Plaats de vorm in de bak met heet water. Zorg dat het water tot driekwart van de vorm komt. Plaats de bak in een voorverwarmde oven van 170° C. Bak de courgettepaté in ca. 50 minuten gaar. Controleer met een houten satéprikker of het ei gestold is. Haal de paté uit de bak met water en laat afkoelen. Haal de paté voorzichtig uit de vorm en snijd in plakken. De tomatensaus kan zowel warm als koud bij deze paté worden geserveerd.

Morgen:?????

    • Anne Scheepmaker