Brein bestrijdt aanbieders Bittorrent

Auteursrechtenorganisatie stichting Brein gaat op korte termijn stappen ondernemen tegen gebruikers en aanbieders van illegale Bittorrent-bestanden. Bittorrent is een methode om online software, cd's en films uit te wisselen, en is inmiddels populairder dan ruilnetwerk Kazaa. Veel Nederlandse websites bieden links aan naar illegale Bittorrent-bestanden.

Stichting Brein zegt een juridische actie voor te bereiden tegen enkele tientallen torrentsites. Aanleiding is de herlancering van Suprnova.org, een website met illegale bestanden die in december 2004 stopte onder druk van de Amerikaanse filmindustrie. Suprnova is nu wedergeboren als newnova.org, een site die in Nederland geregistreerd is.

Newnova.org is zeker niet de enige site die Bittorrent-bestanden aanbiedt. De website komt bij stichting Brein op een lange lijst met `doelwitten'. Tim Kuik, directeur van de auteursrechtenorganisatie, zei tegen persbureau ANP dat Brein ,,een structurele aanpak van een aantal hele specifieke doelen'' voor ogen heeft. Een gang naar de rechter is waarschijnlijk.

Bittorrent heeft een andere aanpak om bestanden te delen dan peer-to-peer netwerken als Kazaa en Limewire. Stichting Brein legt het uit op de website anti-piracy.nl: ,,De downloader heeft baat bij het aanbieden van zoveel mogelijk bestanden doordat de down-loadsnelheid er positief door wordt beïnvloed.'' Dit zogeheten voor wat, hoort wat principe stimuleert de verspreiding van illegale bestanden. Weliswaar zijn er trucjes om het aanbieden van bestanden tot een minimum te beperken, ,,maar het kan niet voorkomen worden dat een gebruiker zich in enigerlei mate schuldig maakt aan inbreuk op het auteursrecht.'', aldus stichting Brein.

Eind vorig jaar nam Brein voor het eerst actie tegen zogenoemde portalsites. De FIOD-ECD haalde toen de Shareconnector.com en Releases4u.com uit de lucht en verrichtte in totaal acht arrestaties. Afgelopen voorjaar probeerde Brein de Nederlandse providers via de rechter te dwingen om de adresgegevens van aanbieders van illegale bestanden prijs te geven. Dat verzoek werd door de rechter afgewezen.