Bijstandsmoeder in kinderopvang werkt al goed

Het plan om bijstandsmoeders om te scholen voor een baan in de kinderopvang is in verschillende steden al praktijk. ,,We hebben nu echte doorzetters.''

Toen directeur/eigenaar Natalie Feijen van KinderVilla vorig jaar hoorde dat er bijstandsmoeders werden opgeleid voor de kinderopvang, dacht ze: ,,Yes! Dat is het!'' Gemotiveerde vrouwen, die na jaren thuiszitten hun droom van een opleiding-met-baan uit zien komen, gevoel voor kinderen hebben en, niet onbelangrijk, daar ook meer ervaring mee hebben opgedaan dan meisjes van achttien.

Bij KinderVilla (crèches en naschoolse opvang in Naarden en Bussum) hebben inmidddels een stuk of vijfentwintig bijstandsmoeders een stageplaats. Zij werken drie dagen per week. De vierde dag volgen ze de opleiding, die korter is dan anders. ,,En weet je wat wij dan krijgen: echte doorzetters. Vrouwen die nu eindelijk kunnen gaan werken. En die bereid zijn daarvoor hun hele leven te reorganiseren.''

Staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken, VVD) zou tevreden zijn. Hij stelde onlangs in De Telegraaf dat de 92.555 alleenstaande bijstandsouders (voornamelijk moeders, ongeveer een kwart van het totaal aantal bijstandsgerechtigden) wel in de naschoolse opvang aan de slag zouden kunnen. Nu krijgt zo'n driekwart van hen vrijstelling van de sollicitatieplicht zolang ze jonge kinderen hebben. Natalie Feijen zou Van Hoof graag vertellen dat het verplicht aannemen van een baan in de kinderopvang geen zin heeft. ,,Stel je voor dat ze dat helemaal niet willen: het gaat wel om kinderen. Maar ja, ik heb zijn e-mailadres niet.''

Voor het werken bij KinderVilla meldden zich dit voorjaar ongeveer honderd bijstandsmoeders aan, van wie na een eerste selectie (tien keer één dag in de week les, vier keer één dag werken) meteen een stuk of zestig afvielen. Zij kwamen er bijvoorbeeld achter dat werken met kinderen toch niet bij hen paste. Of ze vonden de opleiding te zwaar.

KinderVilla-directeur Feijen kwam op het idee via het `projectbureau werk en activering' Ecosol. Daar ontwikkelden ze vijf jaar geleden een plan om bijstandsmoeders in te zetten in crèches en de naschoolse kinderopvang. ,,Wat zag je toen: aan de ene kant een gebrek aan personeel in de kinderopvang en aan de andere kant een groep mensen die zonder begeleiding moeilijk aan werk zou kunnen komen: jonge moeders zonder diploma's'', zegt adjunct-directeur Rimke van den Brink.

Inmiddels hebben ze bij Ecosol hiermee veel ervaring. ,,We weten hoeveel daar bij komt kijken, ja. Het is niet wat je noemt een makkelijke doelgroep''. Bovendien: wie werkt in de kinderopvang heeft een volledige mbo-opleiding achter de rug. ,,En dat was natuurlijk veel te lang'', zowel voor de bijstandsmoeders als voor de sociale dienst, die het zou moeten betalen. De oplossing werd: een versnelde, door de gemeente betaalde opleiding met, ,,voor wie het haalt'', na een jaar een gegarandeerde baan in de kinderopvang.

Voor die opleiding-met-baan zijn intussen zo'n honderd vrouwen in Amsterdam, Zaanstad en Eindhoven geslaagd. Nu wordt de opleiding verzorgd in de Gooi en Vechtstreek: Bussum, Hilversum, Huizen. ,,En elke keer zie je dat van de honderden vrouwen die we aanschrijven, en de pakweg honderd die zich aanmelden, er uiteindelijk maar enkele tientallen overblijven die het lukt.''

Hoe dat kan? Rimke van den Brink: ,,Dat komt doordat het hier gaat om vrouwen met vaak weinig opleiding, die al jaren niet meer werken of naar school zijn geweest.'' Zij moeten weer leren leren. En ervaren hoe je de tijd indeelt als je tegelijk werkt, een opleiding volgt en kinderen hebt. Hoe je omgaat met de mensen op je werk.

Maar wie het lukt ,,die grote afstand tot de arbeidsmarkt te overbruggen'', heeft ,,een droom gerealiseerd'', zegt KinderVilla-directeur Natalie Feijen: ,,En niet alleen zij. Ook wij. Ons personeelsbestand is nu een afspiegeling van de maatschappij, met vrouwen van twintig tot zestig jaar oud. Vrouwen die ervoor kiezen, en daar heel veel voor moeten doen, dat is toch wat anders dan meisjes van zestien die wat met kinderen willen.''

    • Claudia Kammer
    • Gretha Pama