Beursgang bank China een succes

De beursgang van de China Construction Bank in Hongkong is een succes. De Chinese staatsbank heeft vandaag 6,7 miljard euro uit de markt gehaald. Dat is de grootste beursgang ter wereld sinds 2001.

De China Construction Bank (CCB) is de eerste van de grote Chinese staatsbanken die naar de beurs van Hongkong gaan. De machthebbers in Peking moedigen deze ontwikkeling aan om de Chinese staatsbanken vertrouwd te maken met de corporate governance die in het buitenland gewoon is. De Chinese aandelenbeurzen, in Shanghai en Shenzen, zijn de slechtst presterende beurzen ter wereld en worden bovendien bevolkt door corrupte effectenhuizen.

Ook de belangen die buitenlandse banken rechtstreeks in de Chinese staatsbanken nemen, worden vanuit het oogpunt van corporate governance toegejuicht door de machthebbers. In 2003 was dat belang nog maar 500 miljoen dollar, intussen is dat opgelopen tot in totaal 18 miljard dollar (15 miljard euro). Zo kocht Bank of America deze zomer voor 3 miljard dollar een belang van 9 procent in CCB.

De Bank of China zou begin volgend jaar als tweede beursgang in Hongkong volgen en de Industrial & Commerce Bank later als derde. Eerder dit jaar ging de veel kleinere Chinese Bank of Communications naar de beurs van Hongkong en haalde toen omgerekend 1,58 miljard euro uit de markt.

Wegens de grote belangstelling van de kant van beleggers kon CCB met haar prijs aan de hoge kant van haar offerte-range gaan zitten. Analisten menen dat de financiële instellingen die de beursgang begeleiden – te weten het Europese Credit Suisse First Boston, het Amerikaanse Morgan Stanley en het Chinese China International Capital – goed werk hebben verricht door de beursgang van CCB aan te prijzen als een deal van `hoge kwaliteit' vergeleken met die van Bank of Communications. Sinds haar beurgang in juni is de koers van Bank of Communications met 15 procent in waarde gestegen.

CCB geeft 12 procent van haar aandelen uit. De beursgang is niet zonder ophef verlopen. Gisteren veroordeelde de bank in strenge bewoording de uitspraak van de voorzitter van de Amerikaanse financiële toezichthouder (Securities and Exchange Commission, SEC) dat de Chinese bank niet voldeed aan de criteria voor een beursgang in de Verenigde Staten. De voorzitter van de SEC zette vraagtekens bij het management, de slechte leningen en de gezondheid van de balans van de bank.

China Construction Bank noemde de uitspraak gisteren op haar website ,,buitengewoon onverantwoord'' omdat de bank simpelweg geen notering aan de beurs van New York heeft aangevraagd en de beschuldiging dus elke objectieve grond mist. De keuze voor Hongkong zou niets te maken hebben met criteria die op andere beurzen voor een beursgang worden aangelegd.

Toch staat CCB in de financiële wereld niet bekend als een toonbeeld van zuiverheid. Volgens het prospectus bij de beursgang zijn er in het eerste halfjaar 39 gevallen van fraude bij de bank – door de bank zelf – vastgesteld voor een totaal bedrag van 91 miljoen yuan (9,4 miljoen euro). Deze zomer werd de voormalige topman van de bank gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen. De huidige topman zei vorige week dat er nog een hoop interne hervormingen bij de bank nodig zijn.