BELGIË

Pijn

Een door de ziel snijdend beeld van Berlinde de Bruyckere – een uitgemergeld lichaam, in elkaar gedoken als Rodins Denker, maar dan, o gruwel, zonder hoofd – zegt alles: Pijn, de tentoonstelling in het Gentse Museum Dr. Guislain gaat over meer dan een schaafwondje. Het museum, nauw verbonden aan de psychiatrische instelling met dezelfde naam, richt zich op het hele pijnscala. Uitgangspunt is de door kunst vormgegeven pijn (Luc Tuymans, Thierry de Cordier, Elke Boon) en de kunst die ontstaat uit pijn en (psychisch) lijden. Maar ook geschiedenis van de pijn, de pijnleer, en van de pijnbestrijding komen uitgebreid aan bod, met soms gruwelijke voorbeelden. Dan zijn er de profiteurs van andermans leed, in reclame (Benetton), en het zo menselijke medelijden, tegenover het even menselijke sadisme, masochisme en folteren.

Museum Dr. Guislain, Joseph Guis–lainstraat 43, Gent. T/m 30 apr. Inl 0032 92163595 & www.museum-drguislain.be

Van tsaar tot keizer

De tentoonstelling Van tsaar tot keizer in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten beweegt zich tussen Moskou en Sint-Petersburg en tussen Yvan de Verschrikkelijke en Peter de Grote. Met ruim 350 kunstvoorwerpen uit Russische musea wordt een beeld geschetst van het ontstaan van het wereldrijk Rusland. In 1547 legde Yvan in Moskou als eerste tsaar de basis voor het imperium, dat via de Romanovs leidde tot de stichting van de nieuwe hoofdstad Sint-Petersburg. De expositie begint met de grote religieuze kunst van de iconen, en geeft met andere kunst- en gebruiksvoorwerpen, textiel en meubilair een inkijkje in het leven aan het tsaristische hof.

Van tsaar tot keizer: Moskou - Sint-Petersburg, Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel, t/m 22 jan., di t/m zo 10-18u. Inl 0032 2 5078594 en www.europalia.be

En verder

Sabena Air Nostalgie, t/m 8 jan. FotoMuseum, Antwerpen 0032 32429300.