Banen weg bij Belgische kranten

Bij de Belgische zakenkranten De Tijd en L'Echo verdwijnt een groot aantal banen. Zo'n 90 banen zullen verdwijnen, een kwart van het totaal. De meeste ontslagen zullen vallen bij de ondersteunende en administratieve diensten.

Beide kranten kampen al een tijd met een verlies van oplage. Bij dagblad De Tijd verdwijnen 67 banen, waarvan 18 op de redactie. Bij de franstalige L'Echo gaat het om 24 banen, waarvan drie op de redactie.

De sanering is het gevolg van het opgaan van beide kranten in het bedrijf Mediafin, wat vorige maand is afgerond. Mediafin is eigendom van de Belgische uitgeverijen Rossel en De Persgroep, waar ook het Nederlandse Parool onder valt. De overname van De Tijd door Mediafin in april van dit jaar moest lang wachten op goedkeuring van de Belgische mededingingstoezichthouder.

Rossel en De Persgroep zouden een te dominante positie krijgen op de dagbladenmarkt. Vooral op het gebied van verplichte financiële advertenties zouden de kranten samen een te grote machtspositie hebben. Vandaar dat ze op commercieel gebied dan ook beperkt mogen samenwerken. Er is wel synergie mogelijk als het gaat om abonnementenadministratie en distributie. De overname van L'Echo in 2003 stuitte ook al op problemen met de mededingingstoezichthouder.

De Tijd is nu nog gevestigd in Antwerpen, maar als gevolg van de overname zullen beide kranten worden gehuisvest op eenzelfde locatie in Brussel.

Dirk Velghe, algemeen directeur van Mediafin, zegt in een reactie in het Financieele Dagblad dat ingrijpen noodzakelijk was om de winstgevendheid van de kranten te garanderen. Hij kondigt ook een koerswijziging aan. Terwijl De Tijd zich de laatste jaren juist steeds meer als algemene krant profileerde, zal die zich vanaf nu weer meer concentreren op zakelijk nieuws.