Auto belt zelf 112

Nederland doet mee met een Europees project waarbij auto's na een botsing automatisch het Europese noodnummer 112 bellen. Deze zwarte doos moet snellere hulpverlening mogelijk maken, waardoor het aantal slachtoffers door verkeersongevallen kan worden teruggedrongen.

Nederland sluit zich aan bij een groep landen die zich al had aangemeld voor het project. Na Finland en Zweden zijn dat Griekenland, Italië, Litouwen en Slowakije. Europees commissaris Reding (informatiemaatschappij) heeft dat gisteren gemeld.

Reding had in februari al een actieplan afgesproken met de auto-industrie. ,,Ik ben zeker dat met deze duidelijke steun van de lidstaten en de industrie, de nieuwe techniek in 2009 realiteit is voor de EU-burgers'', zei Reding.

Het automatisch alarmapparaat (`e-call') werkt met behulp van een gps-systeem en moet de hulpverleners direct na de botsing informeren over een reeks zaken. Het gaat dan onder meer om de exacte plaats van het ongeval, de identiteit van de eigenaar, en het merk en type voertuig. Verder moet direct duidelijk worden bij welke snelheid het incident gebeurde en vanuit welke richting het verongelukte voertuig kwam.

Eind dit jaar dienen de specificaties voor de techniek klaar te zijn. Komend jaar volgen testen van het systeem.