Annan: `hulp aan Pakistan omhoog'

VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft gisteren in sterke bewoordingen de internationale gemeenschap opgeroepen tot een ,,onmiddellijke en exceptionele'' verhoging van de hulp aan slachtoffers van de aardbeving in Zuid-Azië. Hij voorspelde ,,een tweede, massale sterftegolf'' als de inspanningen niet snel worden verhoogd.

,,Dit is een zeer, zeer grote ramp'', zei hij. ,,Misschien de grootste die we [de VN] ooit hebben gezien.'' De aardbeving in de bergachtige regio, waar binnen enkele weken de winter zal zijn ingevallen, maakte drie miljoen mensen dakloos. Naar schatting een half miljoen mensen in het getroffen gebied in Noord-Pakistan hebben nog geen hulpverlener gezien. Annan benadrukte dat veel slachtoffers geen dekens en tenten hebben om hen tegen de ,,genadeloze Himalaya-winter'' te beschermen.

Het officiële dodental staat in Pakistan op 47.700, in India op 1.400. Een groot deel van de slachtoffers is nog niet geteld omdat zij nog niet zijn gevonden onder het puin. Lokale leiders maken melding van veel hogere aantallen doden, nu informatie uit afgelegen gebieden binnendruppelt. Volgens persbureau AP zijn op basis van die berichten en gegevens van ziekenhuizen in Pakistan inmiddels 79.000 doden geteld.

Met zoveel woorden verweet Annan gisteren de internationale gemeenschap niet adequaat gereageerd te hebben. Hij wees erop dat tot nu toe slechts 12 procent (31 miljoen euro) van de gevraagde 261 miljoen euro is toegezegd aan de Verenigde Naties. Hij zette deze respons af tegen de uitzonderlijke reactie na de tsunami vorig jaar, toen binnen tien dagen 80 procent van het gevraagde bedrag was toegezegd. Annan riep overheden en internationale organisaties op op het hoogste niveau aandacht aan de ramp te besteden. ,,Ik verwacht resultaten'', zei hij.

Ook andere leiders binnen de VN spraken over een gebrekkige respons. De coördinator voor humanitaire hulp, Jan Egeland, noemde de ramp vandaag ,,de ergste nachtmerrie'' die de VN ooit hebben gezien. Mia Turner van de wereldvoedselorganisatie WFP sprak van ,,waarschijnlijk de grootste logistieke uitdaging voor een hulpoperatie''. Het hoofd van de VN-operatie in Pakistan, Andrew McLeod, zei dat de wereld de ernst van de situatie niet begreep. ,,Als de tweede golf doden komt, zullen de grote donoren naar zichzelf in de spiegel moeten kijken en zich afvragen waarom.''