Adriaanse leidt Porto naar zege

Co Adriaanse heeft weer wat krediet opgebouwd bij FC Porto. De Amsterdamse coach versloeg met zijn Portugese team in groep H van de Champions League Internazionale met 2-0. Glasgow Rangers en Artmedia Bratislava hielpen het op de laatste plaats geklasseerde Porto door een gelijkspel in Schotland (0-0).

Beide Porto-doelpunten kwamen met hulp van Inter-spelers tot stand. Halverwege de eerste helft opende Materazzi de score. Een voorzet van Bosingwa ketste via zijn knie even miraculeus als ongelukkig langs doelman Cesar. McCarthy, met een normaal kapsel door Adriaanse weer in genade aangenomen, maakte de tweede treffer. Na een vrije trap vol in de muur te hebben geknald, had de oud-Ajacied in de rebound via Veron wel succes.

In de groep van PSV speelden Fenerbahçe en Schalke 04 met een spectaculaire uitslag (3-3) gelijk. Zonder Duitse veldspelers (alleen doelman Rost was Duits) begon Schalke voor 50.000 fanatieke Turken sterk. In de veertiende minuut was de dekking van Schalke bij de vrije trap van de Braziliaan Alex ontoereikend. Een andere Braziliaan, Luciano, kopte raak.

Schalke knokte in Turkije voor `Europese overwintering', want uit de eerste twee duels had de ploeg maar één punt behaald. Een bezoek aan PSV leverde een nederlaag op, maar AC Milan werd thuis knap op 2-2 gehouden. Na rust bleek Lincoln de held naar wie Schalke zocht. Hij scoorde namelijk binnen drie minuten twee keer, 1-2 voor de bezoekers.

Fenerbahçe, dat PSV in de vorige wedstrijd trakteerde op een pijnlijke nederlaag (3-0), toonde veerkracht. Marcio Ferreira Nobre maakte ruim een kwartier voor het eindsignaal gelijk. Trainer Rangnick zette de Duitser international Kuranyi als invaller in en kreeg daarvan geen spijt. Vier minuten na de 2-2 scoorde hij voor Schalke. Kuranyi had geen basisplaats gekregen omdat hij in de ogen van Rangnick fysiek niet topfit was.

De winnende treffer was het echter niet. Opnieuw kwam Fenerbahçe langszij, nu via de Ghanees Appiah. Schalke is nu bijna verplicht om de Turkse ploeg in Gelsenkirchen te verslaan om nog reëel uitzicht te hebben op een langer verblijf in de Champions League. Fenerbahçe zal het dan moeten stellen zonder Alex. Deze kreeg drie minuten voor tijd zijn tweede gele kaart en kon vertrekken.

In de poule G grepen de favorieten de macht. Chelsea, zonder de nog altijd geblesseerde Robben, nam voor rust al afstand van Betis. De Ivoriaan Drogba, op aangeven van Essien, en Carvalho, met een intikkertje, scoorden. Cole en Crespo verdubbelden de productie voor de koploper in de Premier League in de tweede helft: 4-0. Titelverdediger Liverpool won in Brussel met 1-0 van Anderlecht en imponeerde. Cissé maakte de kostbare treffer.

Real Madrid klom ten koste van Rosenborg naar de tweede plaats in groep F. De Noren kwamen vlak voor rust, geheel tegen de verhouding in, op voorsprong door een doelpunt van Strand. De Spanjaarden kwamen daardoor extra geprikkeld terug uit de kleedkamer. Woodgate en Raúl hadden zeven minuten nodig om hun ploeg de voorsprong te bezorgen. Helguera en Beckham bepaalden de eindstand op 4-1.