A. van der Louw overleden

Oud-politicus André van der Louw is vandaag op 72-jarige leeftijd in Scheveningen overleden. Van der Louw was onder meer voorzitter van de PvdA, burgemeester van Rotterdam, minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk in het tweede kabinet-Van Agt en voorzitter van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS).

Van der Louw was in de jaren zestig en zeventig een van de drijvende krachten achter `Nieuw Links' in de PvdA, een beweging die aandrong op democratisering binnen de partij. Hij was mede-auteur van het manifest Tien over Rood in 1966.

Na een succesvol burgemeesterschap in Rotterdam (november 1974 tot september 1981) trad hij toe tot het tweede kabinet-Van Agt. Het was een kortstondige carrière. In mei 1982 viel dit kabinet en was Van der Louw minister-af.

Van januari 1994 tot december 1997 bekleedde hij zijn laatste publieke functie, die van voorzitter NOS. ,,De publieke omroep staat ervoor iets toe te voegen aan het leven van de mensen'', zei hij in oktober 1995 in De Groene Amsterdammer. ,,Er komen steeds meer commerciële zenders. (...) Hoe meer er van die troep erbij komt, hoe groter het verlangen naar een sterke publieke omroep zal worden. De publieke omroep moet een hele brede opdracht krijgen.''

Na zijn ministerschap was Van der Louw voorzitter van het regiobestuur Rijnmond (in oprichting) en voorzitter van het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB.

In zijn memoires Op de huid van de tijd (2001) blikt Van der Louw terug op de eerste WAO-crisis uit 1991, toen toenmalig minister van Financiën en PvdA-leider, Wim Kok, akkoord ging met verlaging van de WAO-uitkering. Van der Louw maakte deel uit van een groep PvdA-prominenten die dat trachtten te verhinderen. Kok wist die pogingen te verijdelen door op een speciaal partijcongres de leden voor het blok te zetten met het argument: `Zij of ik'. Van der Louw is in zijn memoires hierover verontwaardigd.

Een jaar later stelde hij pogingen in het werk om zijn oude partij `te redden' door desnoods een nieuwe op te richten. ,,Ik zit in een rouwproces'', zei hij daar indertijd over in NRC Handelsblad. ,,Ik ben op mijn 16de lid geworden. Ik heb nog altijd dat 1-meigevoel.''