www.nrc.nl

Seniorenschaak. De nieuwe aflevering van de schaakcolumn van Hans Ree gaat over Viktor Kortchnoi. Aanleiding is het wereldkampioenschap voor schakers boven de zestig jaar, dat onlangs in Italië werd gespeeld. Kortchnoi ontbrak overigens op dat toernooi. ,,Het seniorenkampioenschap is meer een gezelligheidstoernooi waar oude schakers vrienden van vroeger tegenkomen dan een serieus wereldkampioenschap. (...) Toen Odysseus de gestorven Griekse held Achilles opzocht in de onderwereld, zei die dat hij liever op aarde als een slaaf het land zou bewerken voor een arme boer dan koning van het dodenrijk zijn. Zoals Achilles zal Viktor Kortchnoi er ook over denken. Liever ondergaan in een gevecht met jonge mensen dan wereldkampioen zijn bij de senioren.'' Ree analyseert een mooie verliespartij van de veteraan en citeert een schaker die vaststelt ,,dat je het als een zeldzaam en bijzonder compliment moet beschouwen, als Kortchnoi je na een partij niet uitscheldt en vraagt waarom je nog steeds denkt te moeten schaken.''

New York. Correspondent Freek Staps, die een weblog bijhoudt over het leven in New York, constateert dat die stad steeds minder nieuwe immigranten trekt. ,,Vorig jaar werd het laagste aantal immigranten toegelaten van de afgelopen vijftien jaar: 90.000. In 1990 kwamen er nog 168.000 legale immigranten. Opvallend is dat de toestroom in heel de VS een duidelijk ander patroon volgt dan in New York. In staten als Texas en Californië komen veel illegale Mexicanen het land binnen. In New York is dat aantal minder. Sinds 9/11 zijn de regels met name hier scherper - en New York is lastiger te bereiken vanuit Mexico.''