Winst bij Akzo fors gedaald

Hoge energie- en grondstofprijzen hebben de winst van chemieconcern Akzo Nobel in het derde kwartaal gedrukt. De nettowinst kwam met 175 miljoen euro 66 procent lager uit dan een jaar geleden, toen de eenmalige baten van in 2004 verkochte chemieactiviteiten in de cijfers werden meegenomen. Exclusief eenmalige resultaten kwam de winst 7 procent lager uit.

De totale omzet van het concern steeg met 6 procent tot 3,3 miljard euro. Alle Akzo-onderdelen (medicijnen, verf en chemicaliën) lieten groei zien, vooral in de opkomende markten. Vooral Intervet (diergeneesmiddelen) en Organon (farmacie) deden het goed. De omzet van Intervet steeg met 10 procent tot 277 miljoen euro. Die omzetgroei deed zich voor in alle regio's en voor bijna alle producten van Intervet. Uitschieter was Cobactan, een anti-bacterieel middel.

Bij Organon, waar de omzet in het derde kwartaal met 2 procent toenam, was vooral NuvaRing een succes. Het anticonceptiemiddel, dat begin 2003 op de markt kwam, heeft inmiddels een marktaandeel van circa 7 procent in landen als Finland en Spanje en 3 procent in de VS. De omzet van NuvaRing is sinds de introductie gestegen van 4 miljoen naar 30 miljoen euro nu.

Bij de verfdivisie tekende zich in het derde kwartaal enig herstel af, onder meer dankzij een reorganisatie bij het onderdeel dat autolakken produceert. De omzet steeg met 5 procent naar 1,5 miljard euro. De verfactiviteiten hebben onder meer te lijden onder de slechte Europese markt, de hoge grondstofprijzen en de teruglopende schadeherstelmarkt voor auto's.

Ook het onderdeel chemie bleef last houden van de hoge energie- en grondstofprijzen. Toch steeg de omzet met 4 procent tot 966 miljoen euro. In Brazilië werden twee nieuwe fabrieken geopend om aan de snelgroeiende vraag naar chemicaliën voor de papierindustrie te kunnen voldoen.