Vierde keus bezorgt Ajax zege

Hij was maandenlang vierde keus voor de centrale spitspositie, maar op het moment dat Yannis Anastasiou een kans werd geboden, toonde hij zijn talent. De 32-jarige Griek verloste Ajax gisteravond even van een groot probleem. Met twee treffers in de Champions-Leaguewedstrijd tegen het Zwitserse FC Thun, maakte hij duidelijk dat de Amsterdamse club ook nog een spits in huis heeft die doelpunten kan maken. Kort voor de applauswissel in de slotfase miste hij zelfs nog een opgelegde kans op een derde goal. Dat aantal had hem na één wedstrijd op een gedeelde tweede plaats van de topscorerslijst van de Champions League gebracht. Net achter koploper Ronaldinho.

Anastasiou grijnsde breeduit toen hij met dat koddige gegeven werd geconfronteerd. Hoezo spitsenprobleem? Anastasiou staat in één klap op gelijke hoogte met Thierry Henry, Zlatan Ibrahimovic en Andrei Sjevtsjenko. Zijn rol was dit seizoen totaan de wedstrijd tegen FC Thun beperkt gebleven tot twee invalbeurten: tegen Sparta en Heracles.

In maart van dit jaar kreeg hij van de toen nieuwe trainer Danny Blind te horen dat er dit seizoen bij Ajax op zijn aanwezigheid geen prijs meer werd gesteld. Zijn contract liep af, Anastasiou kon uitkijken naar een nieuwe club. Maar begin mei kwam Blind van zijn standpunt terug. De aankoop van Louis van Gaal, afkomstig van Roda JC, kreeg tot zijn verbazing een nieuwe éénjarige verbintenis voorgelegd. ,,Niet vanwege zijn mentorkwaliteiten in de kleedkamer, ook omdat hij goed kan voetballen'', benadrukte Blind gisteravond nog even.

Maar Markus Rosenberg kwam, terwijl Angelos Charisteas en Ryan Babel er al waren voor de centrale spitspositie. En dus werd Anastasiou de eerste twee maanden van het seizoen niet in de selectie opgenomen en speelde hij in het tweede elftal. In dit piepjonge team, dat dit seizoen matig presteert, moet hij zich een opa hebben gevoeld. Hij ging door een diep dal, verloor met Jong Ajax zelfs een keer met 7-0 van Vitesse. ,,Ik was erg teleurgesteld'', zei hij gisteravond over die periode. ,,Blind had mij beloofd dat ik niet een onbeduidende pion in de selectie zou worden. Ik wil graag blijven, maar niet de dertigste man zijn, heb ik gezegd. Als je dan toch in zo'n positie komt, is het moeilijk om jezelf nog op te laden. Maar ik heb altijd vertrouwen in mijn kwaliteiten gehouden. Ervoor gezorgd dat ik er mentaal steeds goed voor stond. Ik heb zelfs extra getraind om klaar te zijn voor een moment als dit. Profvoetbal is vooral ook hard werken. Dat probeer ik jonge spelers steeds voor te houden.''

Hoewel hij diens directe concurrent was, heeft Anastasiou zich als een vader ontfermd over zijn landgenoot Charisteas, die momenteel herstelt van een hersenschudding. ,,In het begin had Charisteas het moeilijk, kon hij moeilijk met de kritiek omgaan'', aldus Anastasiou. ,,Nu is dat een stuk verbeterd. Hoe dat met Rosenberg zit weet ik niet.''

Hij maakt duidelijk dat de rol van centrumspits in het systeem van Ajax een hoge moeilijkheidsgraad kent. Gisteravond had hij daar weinig moeite mee. Het zag er zo eenvoudig uit, zoals hij scoorde. Maar hij benutte elke seconde en elke centimeter die hem ter beschikking stonden. Bij de eerste treffer hield Anastasiou zijn directe tegenstander al van zich af, toen Steven Pienaar, die de voorzet gaf, nog niet eens de bal had.

Het tweede doelpunt, in de tweede helft, kwam aanvankelijk op een wat gelukkige wijze tot stand nadat gelegenheidslinksbuiten Wesley Sneijder de bal verspeelde. Na een verkeerde reflex van verdediger Alen Orman, ging Anastasiou alleen op het doel af, en schoot vervolgens onberispelijk in. Het feest was compleet geweest als hij tien minuten voor tijd nog een voorzet van Mauro Rosales had afgerond. Hij schoot de bal een paar meter van het lege doel over. ,,Nog best een moeilijke kans'', oordeelde Anastasiou.

Ofschoon hij Ajax uit een benarde situatie heeft gered – de druk nam immers toe na de 0-0 tegen Heracles – is het maar zeer de vraag of Blind nu zijn vertrouwen geeft aan Anastasiou. De zichtbaar opgeluchte Ajax-trainer gaf in de Arena nog eens aan dat hij de Griek vooral nuttig vindt in en rondom het strafschopgebied van de tegenstander. Als Ajax op eigen helft wordt teruggedrukt en vanaf de middenlijn snelheid moet maken, zal hij waarschijnlijk niet zo snel voor de trage Anastasiou kiezen. Waarmee een vervolg zondag tegen PSV al meteen op losse schroeven komt te staan. Anastasiou: ,,Daar zou ik het niet mee eens zijn. In zo'n wedstrijd kan ik de bal kaatsen en anderen de diepte insturen.''

Zolang de resultaten onbevredigend zijn, blijft Blind sleutelen aan zijn elftal. Rosales begon gisteravond tegen de verrassende Champions-Leaguedeelnemer FC Thun als linksbuiten. Dat bleek geen succes. Terwijl op de rechterflank Pienaar het moeilijk had tegen de atletische rechtsback José Gonçalves.

In de tweede helft pleegde Blind wat omzettingen, waardoor Rosales rechtsbuiten kwam te staan en Pienaar als linkshalf naar de positie achter de spitsen schoof. Toen kon Ajax voor wat meer gevaar zorgen. In defensief opzicht kroop Ajax in de hele wedstrijd nog een paar keer door het oog van de naald door slecht dekken van Hedwiges Maduro die de enige spits van de Zwitsers, Mauro Lustrinelli, te veel ruimte gaf. Maar een verguisde Griek maakte het verschil.

Ajax 2

FC Thun 0

Ruststand 1-0. 36. Anastasiou 1-0, 55. Anastasiou 2-0. Schdsr: Rosetti (Ita). Tsch: 44.772.

    • Erik Oudshoorn