Verbaal geweld in slapstick

Google leert dat het toneelstuk The opposite sex zeer in trek is bij Engelse amateurtoneelverenigingen. Geen wonder: David Tristram schreef een komedie waarin de planken van dik hout worden gezaagd en vier rollen waarin de acteurs zich van hun meest komische kant laten zien. Alle vier wordt volop de gelegenheid geboden de lachers op hun hand te krijgen.

Dat geldt ook voor de Nederlandse versie, die nu op tournee is. Het snelle discours, inclusief de vele platte grappen, heeft in de vertaling van Koen Wassenaar niets van zijn levendigheid verloren, terwijl regisseur Bruun Kuijt er heel wat vindingrijke vondsten aan heeft toegevoegd. Op de uit kluchtig schuivende panelen bestaande achterwand laat hij allerlei teksten projecteren: regie-aanwijzingen, scènetitels en buitelende woorden uit de songs die tussen de bedrijven door worden gezongen. Dat haalt De andere sexe in elk geval weg uit de huiskamersfeer van een obligaat blijspelletje.

Kuijt heeft bovendien de acteurs tot een strakgespannen ensemble gesmeed, dat de verwikkelingen met passende precisie speelt. Alfred van den Heuvel als een lafhartige vreemdgaander, Kenneth Herdigein als een afgemeten brombeer, en Margo Dames en Ellen Pieters als de twee verzenuwde vrouwtjes aan hun zijde. Alleen de rol van crooner, in de songs die ze te zingen krijgen, past hen veel minder goed. Herdigein weet nog wel raad met De verliezer van Marco Borsato, maar de andere drie blijven onbeholpen steken in de klassiekers Too close for comfort, Try a little tenderness en Our house.

Veel storender is dat Tristram geen enkele moeite heeft gedaan zijn verhaaltje enige schijn van raffinement te geven. Plompverloren plaatst hij twee echtparen tegenover elkaar, en al heel snel laat hij het publiek weten wat ze te verbergen hebben: beide vrouwen zijn vreemdgegaan met de man van de ander. Meer heeft hij niet te bieden. En dat is wat weinig voor een komedie die meer belooft.

Voorstelling: De andere sexe, van David Tristram, door Klein Ovink Theaterproducties. Regie: Bruun Kuijt. Gezien: 11/10 in De Meerse, Hoofddorp. Tournee t/m 23/12. Inl. (023) 5426900, www.kotheaterproducties.nl

    • Henk van Gelder