Veiligheid lassers

De twee lassers die eind mei om het leven kwamen door een explosie op het NAM-terrein in Warffum, waren niet op de hoogte van de gevaren van hun werk. Dat staat in het eindrapport van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en installatiebedrijf GTI, dat vandaag naar buiten is gebracht.

Vermoedelijk is condensaatdamp uit een tank ontploft na laswerk van de twee mannen. De slachtoffers waren niet op de hoogte van de aanwezigheid van de lichte olie. ,,Ze dachten dat ze veilig konden lassen'', aldus een woordvoerder van de NAM. Andere medewerkers op het terrein wisten weliswaar over het condensaat maar niet van het lassen, aldus de onderzoekers. ,,Er was ruimte voor miscommunicatie waardoor niemand zich de risico's voldoende heeft gerealiseerd'', staat in de verklaring van de NAM.

Het onderzoeksteam adviseert de NAM en aannemers zoals GTI om duidelijker de wederzijdse taken en verantwoordelijkheden te omschrijven. Onderhouds- en renovatieafdelingen moeten beter communiceren met de productielijnen, staat in de aanbevelingen.

De explosie kostte een 58-jarige man uit Midwolda en een 33-jarige man uit Hoogezand het leven. Twee andere personen raakten lichtgewond. Een medewerker van GTI liep brandwonden op.