Televisie Film van de dag

Der Untergang (Oliver Hirschbiegel, 2004, Dld/It/Oostenrijk). Vorig jaar bij de première ging de film die de laatste dagen van het Derde Rijk belicht, gepaard met een mediabombardement. Regisseur Hirschbiegel werd ervan beschuldigd Hitler te vermenselijken. Dat viel reuze mee. Er wordt met een menselijke blik naar de dictator gekeken, dat wel. Consequent kijkt de film via derden naar de woedeaanvallen, de tics en de vriendelijkheid van de Führer. Op de avond dat hij met Eva Braun zelfmoord pleegt, bedankt hij de kok nog voor de uitmuntende maaltijd. De meeste scènes in de Berlijnse bunker onder de Rijksdag worden waargenomen door zijn jonge secretaresse Traudl Junge: hoe zijn bondgenoten Himmler, Göring en Speer hem verlaten – alleen Goebbels blijft hem trouw – en hoe de Russen Berlijn in puin schieten. Van het naderende einde van het rijk wil Hitler niks weten. Hoeveel slachtoffers het ook kost, gevochten worden zal er! Morgen deel twee.

ARD, 20.15-21.45u.