`Tandarts hakte zelf vinger af'

Tegen een 50-jarige tandarts uit Gaanderen is vanmorgen voor de rechtbank in Zutphen zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, een werkstraf van 240 uur en een geldboete van 15.000 euro geëist. De man wordt verdacht van poging tot oplichting van zeven verzekeringsmaatschappijen door bij zichzelf een vinger te amputeren en dit via een geënsceneerd auto-ongeval te verdoezelen.

De tandarts had veertien polissen afgesloten, waarvan de laatste enkele maanden voor het ongeval. Het totale bedrag dat hij via zijn ongevallenverzekeringen claimde bedroeg 1,8 miljoen euro. Ook dacht de man recht te hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering van 545 euro per dag.

De man was in november 1999 in België tegen een boom gereden. Door de klap verloor de tandarts volgens eigen zeggen zijn linkerwijsvinger, vermoedelijk omdat hij deze in een gat in het stuur had gestoken. Omdat uit onderzoek in het ziekenhuis bleek dat de wond `te mooi' was afgesneden, ontstond er twijfel bij de verzekeringsmaatschappijen. Op het stuur van de auto is bloed aangetroffen wat er op duidt dat de vinger voor de botsing is afgesneden. In de bloedmonsters werd een hoge concentratie van een verdovend middel aangetroffen dat veel door tandartsen wordt gebruikt.

De tandarts ontkent de zelfverminking. Het verdovingsmiddel zat in zijn bloed omdat hij kort tevoren een verdoving had gekregen bij behandeling aan een pijnlijke kies. Hij was goed verzekerd omdat hij door een eerder verkeersongeval ,,bijna in een rolstoel was beland''. Nadat hij geconfronteerd werd met de onderzoeksresultaten trok de tandarts zijn claim in. Eén van de maatschappijen was al overgegaan tot uitbetalen.

De eis is lager uitgevallen omdat de zaak bijna zes jaar na het ongeval, en vier jaar na de aanhouding van de man, ter zitting is gebracht. De vertraging is volgens justitie veroorzaakt door verzoeken van de verdediging. Zo is er vorig jaar een reconstructie van het ongeval uitgevoerd door de Universiteit van Virginia (VS). De man is na zijn revalidatie in 2001 weer gaan werken.