Rogge wil dat Italië dopingwet opschort

IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft Italië gevraagd om de strenge anti-dopingwetgeving niet toe te passen tijdens de Olympische Winterspelen in Turijn in februari. Vandaag verdedigt de Italiaanse staatssecretaris van Sport, Mario Pescante, in de Italiaanse senaat het verzoek van Rogge dat op weinig bijval van de Italiaanse politici kan rekenen.

Een atleet kan in Italië sinds een wetswijziging in 2000 tot drie jaar celstraf krijgen als hij dope heeft gebruikt. Het IOC vindt die sanctie veel te streng en acht verbanning van de dader uit de sport voldoende. Rogge eist van Italië dat het zich aan deze internationale afspraak binnen de sportwereld houdt.

Vice-premier Gianfranco Fini zei gisteren in geen geval de Italiaanse wet te willen versoepelen: ,,Ik geloof dat een van de principes in de sport eerlijkheid is. Een atleet die verboden middelen gebruikt houdt zich daar niet aan. Daarom zou ik geen maatregel willen steunen die onze wetgeving verzwakt en mensen die verboden middelen gebruiken beschermt.'' Ook minister van Volksgezondheid Francesco Storace denkt er zo over: ,,We kunnen onze principes niet opzij zetten en dopinggebruik ongestraft laten enkel omdat er buitenlandse sporters naar Turijn komen.''

Onderminister van Sport Pescante vreest dat met name Amerikaanse ijshockeyers zullen thuisblijven als ze in Italië het risico lopen om in de boeien te worden geslagen. Hij zei felle tegenstand tegen zijn voorstel te hebben verwacht, maar niet dat hij behandeld zou worden als ,,een lobbyist voor dopinggebruikers''.

,,Het IOC vraagt alleen dat we de regels respecteren. Ik heb een uur met Rogge gesproken en hij is erg bezorgd.''