`Rize': moordend wild bewegen

Het zal je maar gebeuren op je verjaardagsfeestje: Tommy the Clown komt voorrijden, pakt zijn gettoblaster uit z'n slee, de volumeknop gaat maximaal open en hup, hij begint wild te dansen. `Krumping' of `Clowning' heet de door hem uitgevonden, nieuwe urban dansvorm. Een zeer lichamelijke dansvorm. Alles beweegt: heupen, schouders, armen en benen – allemaal in een moordend tempo. De feestjes die hij in Rize bezoekt, een documentaire over krumping gemaakt door fotograaf David LaChapelle, worden er enorm levendig van. Tommy the Clown zat eerst in een gang, maar wilde iets positief doen in z'n leven. Het sloeg aan. De halve wijk South Central in Los Angeles doet nu aan krumping en de straatgevechten zijn battles geworden op de dansvloer. De opgewekte documentaire eindigt toch nog een beetje in mineur als Tommy's huis wordt leeggeroofd en er twee onschuldige meisjes door verdwaalde kogels overhoop worden geschoten. Het blijft dansen op een vulkaan.

Rize. Regie: David LaChapelle. Met: Tommy the Clown, Lil C., Dragon, Tight Eyez, La Niña. In: 9 bioscopen.

    • André Waardenburg