Publieksactie van advocaten Hells Angels

De advocaten van twee eerder deze week gearresteerde Hells Angels roepen personen die de afgelopen tijd door de Nationale Recherche zijn gehoord in het onderzoek tegen de Hells Angels, om zich te melden.

Ook politieagenten die bij de verhoren betrokken waren, mogen zich melden. Advocaat Nico Meijering zegt concrete aanwijzingen te hebben dat er tientallen personen gehoord zijn over mogelijke afpersingen door en bedreigingen van de Hells Angels, maar dat die verhoren niet in processen-verbaal zijn opgenomen als de getuigen vermeende afpersingen ontkenden. Volgens hem wordt op die manier ontlastend materiaal voor zijn cliënt en die van zijn kantoorgenoten uit het dossier gehouden. Het openbaar ministerie (OM) wil niet reageren op de beschuldiging.

Meijerings cliënt wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, afpersing, bedreiging en mishandeling.

Vanochtend wees de rechtbank in Amsterdam de eis van een van de andere advocaten af om alle politieverhoren van de leden van de motorclub Hells Angels op beeld- of geluidsband op te nemen.

De voormalige president van de Hells Angels in Amsterdam, Willem van B., spande gisteren een kort geding aan tegen de staat om opname van alle verhoren te eisen. Van B. meent dat hij door zijn verhoorders wordt geïntimideerd. Volgens zijn advocaat M. van Gessel werd Van B. tijdens een verhoor gisterochtend onder druk gezet om hem ,,emotioneel te breken''. Ook eiste Van B. dat de verhoren van alle andere verdachten en getuigen worden opgenomen.

Van B., ook wel Big Willem genoemd, werd maandagochtend vroeg tijdens de grote politieactie tegen de Hells Angels gearresteerd. Er werden in totaal 45 bestuursleden en leden van de motorclub aangehouden. Bij de doorzoekingen van tientallen woningen trof de politie verscheidene wapens aan. Ook werden zes wietplantages aangetroffen. De leden van de Hells Angels worden verdacht van onder andere geweld, bedreiging en afpersing.

Volgens de rechter geven de bestaande wettelijke regelingen aan verdachten geen recht op vastlegging van verhoren op beeld- of geluidsband. Raadsman Van Gessel toonde zich teleurgesteld. Hij wees erop dat advocaten niet aanwezig kunnen zijn bij de verhoren die worden afgenomen in de eerste drie dagen na de aanhouding van verdachten.