Penalty

Speelfilms over voetbal zijn er minder dan speelfilms over honkbal, boksen en zelfs golf, waarschijnlijk omdat voetbal in de Verenigde Staten minder populair is dan in de rest van de wereld en veel films nu eenmaal daar worden gemaakt. Nick Hornby's boek Fever Pitch, in 1997 in Engeland verfilmd, is in Amerika een honkbalfilm geworden. Na een aantal recente Europese films over voetbal, waaronder het Engelse Bend it Like Beckham, de Nederlandse In Oranje, Johan en een Nederlandse, Belgische en Spaanse versie van All Stars, is er nu ook een voetbalfilm die zich op de hele wereld richt, met de Mexicaanse acteur Kuno Becker als op een trapveldje in Los Angeles ontdekt talent. Hij mag het bij Newcastle United proberen en scoort na een paar weken ploeteren in de Britse modder al in het eerste team een penalty en doorloopt tussendoor alle bekende wendingen in de plot van een Amerikaanse sportfilm. En verder niks. O ja, er werd gefilmd in het stadion van Newcastle en enkele echte voetballers lopen een paar keer door het beeld, onder wie Alan Shearer, David Beckham en Zinedine Zidane. David Beckham zegt ook nog een zinnetje.

Goal: Kick Off. Regie: Danny Cannon. Met: Kuno Becker, Stepen Dillane, Alesandor Nivola. In: 58 bioscopen.