Pakistan: grens in Kashmir openen

Pakistan wil de officieuze grens met India in Kashmir, dat op 8 oktober getroffen werd door een zware aardbeving, openen voor Kashmiri's die familie willen zoeken of hulp willen verlenen. India heeft het voorstel van de Pakistaanse president Musharraf verwelkomd.

Tijdens een persconferentie gisteravond in Muzaffarabad, de hoofdstad van Pakistaans Kashmir, kwam Musharraf onverwacht met zijn voorstel om de bestandslijn in Kashmir tijdelijk te openen. Kashmir is sinds 1949 opgedeeld in een Pakistaans en een Indiaas deel, nadat de landen twee jaar oorlog hadden gevoerd om het gebied. De zwaarbewaakte grens was ruim een halve eeuw gesloten. Pas sinds april dit jaar is er een tweewekelijks busverbinding tussen Srinagar, de hoofdstad van Indiaas Kashmir, en Muzaffarabad.

Als gevolg van de zware aardbeving zijn in Pakistaans Kashmir voor zover bekend meer dan 40.000 mensen omgekomen en in India rond 1.400. Veel Kashmiri's aan beide zijden van de bestandslijn vragen zich af hoe het met hun familie aan de andere kant is gesteld. Musharraf heeft gisteren voorgesteld om de telefoonlijnen tussen de gebieden weer te openen en politieke leiders de mogelijkheid te geven de grens over te steken voor het verstrekken van hulp. India heeft met ingang van vandaag al de telefoonlijnen geopend; Kashmiri's kunnen de komende twee weken gratis bellen naar `de overkant'.

,,We verwelkomen het aanbod'', zo reageerde gisteravond Navtej Sarna, zegsman van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken, op de woorden van Musharraf. ,,India is bereid om hierbij te helpen, maar we wachten nog op informatie van Pakistan over de praktische details van dit voornemen.''

Voor New Delhi spelen vooral veiligheidsoverwegingen een rol. Met het opengooien van de grens wordt het ook eenvoudiger voor terroristen, die voor afscheiding van Kashmir van India vechten, om het land binnen te dringen. Naar verwachting zal de Indiase regering van Musharraf eisen dat hij in ieder geval mogelijke terroristische infiltraties zal tegengaan.

De veiligheidszorgen van New Delhi zijn begrijpelijk. Eergisteren is er in Srinagar nog een minister van Onderwijs vermoord door militanten. En vorige week, een paar dagen na de aardbeving, hebben terroristen tien hindoes in een dorpje in Kashmir de keel doorgesneden.