Oefening pandemie

De woordvoerder van eurocommissaris Kyprianou (Gezondheid en Consumentenbescherming) kondigde vanmiddag aan dat er voor het eind van het jaar een grote oefening met alle lidstaten komt, waarbij een grieppandemie zal worden gesimuleerd. Hierbij moet blijken of de nationale autoriteiten voorbereid zijn op zo'n pandemie. Het European Center for Disease Control (ECDC) in Stockholm organiseerde vandaag al een oefening, waarbij de effectiviteit en veiligheid van communicatiemiddelen werd getest.

Kyprianou gaat binnenkort met vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie praten over de productie van antivirale middelen tegen griep. Er zijn nu nog capaciteitsproblemen bij de productie. Ook zal hij spreken over de mogelijkheden voor een nog niet bestaand vaccin tegen vogelgriep bij mensen. EU-experts riepen eerder deze week op geld beschikbaar te stellen voor het ontwikkelen van prototypes van een dergelijk vaccin.