Netwerk babyhandelaren opgerold

Zeven kinderen zijn gisteren door de Franse politie weggehaald bij gezinnen die hen door babyhandel zouden hebben verkregen. De veertien vermoedelijke kopers zijn gearresteerd in het noorden van Frankrijk.

Volgens het Franse bureau tegen mensenhandel is de verkoop van de kinderen, nu allen rond achttien maanden oud, georganiseerd door een Bulgaars netwerk van babyhandelaren. Dat zou alleenstaande moeders uit Bulgarije tussen de 400 en 1.000 euro hebben betaald voor hun pasgeborenen.

Belangstellenden konden voor gemiddeld 5.000 euro een meisje kopen en voor 6.000 euro een jongen. Volgens Franse media zijn de vermoedelijke kopers allen Roma (zigeuners), onder wie sommigen ook `eigen' kinderen zouden hebben. De kinderen zijn volgens de berichten allen goed behandeld.

De zaak kwam aan het rollen toen een 23-jarige Bulgaarse prostituee uit de omgeving van Parijs in de zomer van vorig jaar aangifte deed wegens diefstal van haar baby. Zij bleek spijt te hebben gekregen van haar verkoop.

Naar gisteren bleek, arresteerde de politie eerder deze maand al twee Bulgaarse opdrachtgevers en een Franse tussenpersoon. Vorig jaar werden in Italië en Portugal Bulgaarse babyhandelaren opgepakt. De politie vermoedt een vertakt netwerk.

De babyhandelaren zouden zich richten op alleenstaande vrouwen in armoedige omstandigheden. Om het kind over te dragen meldde de moeder zich soms vlak voor de geboorte in een Franse ziekenhuis onder eigen naam, waarna de koper als vader op het gemeentehuis aangifte deed van de geboorte. Soms meldde de moeder zich in het ziekenhuis onder de identiteit van de koopmoeder.

De verkochte kinderen zijn onder het gezag van een kinderrechter gesteld. Die zal in het belang van het kind beslissen wat er met hen gebeuren moet. Het staat niet vast dat de band met de `adoptie-ouders' wordt doorgesneden.