Nederland raakt meeste banen kwijt

Nederland was vorig jaar in de Europese Unie het land waar de werkgelegenheid met ruim 0,5 procent het sterkst is gedaald. In totaal nam de werkgelegenheid in de EU-landen vorig jaar met 0,6 procent licht toe.

Behalve in Nederland daalde de werkgelegenheid ook in Hongarije, Zweden en Slowakije. De werkloosheid bleef in de EU onveranderd op 9 procent van de beroepsbevolking, in Nederland was die in 2004 6,4 procent.

Dat staat in het jaarlijkse werkgelegenheidsrapport dat de Tsjechische eurocomissaris van Sociale Zaken Vladimir Spidla vanmiddag in Brussel heeft gepresenteerd. Volgens Spidla tonen de cijfers aan dat de arbeidsmarktpolitiek in de Europese landen begint te werken. Maar tegelijkertijd wees hij erop dat de werkgelegenheidsgroei achter blijft lopen bij die van de Verenigde Staten. Daar nam de werkgelegenheid het afgelopen jaar met 1,1 procent bijna twee keer zo snel toe als in de Europese Unie.

In getallen uitgedrukt telde de Europese Unie in 2004 zo'n 19 miljoen officiële werklozen. Daarnaast waren er nog 92 miljoen mensen tussen de 15 en 64 jaar inactief. Zij stonden echter niet als werkloos geregistreerd, omdat zij bijvoorbeeld studeerden of bezig waren met gezinstaken. Voorts bleek dat de jeugdwerkloosheid in de Europese Unie nog altijd hoger is dan de gemiddelde werkloosheid: één op de vijf jongeren was op zoek naar een baan.

De cijfers laten zien dat groei van werkgelegenheid niet direct het omgekeerde effect heeft op de werkloosheid. Dit komt doordat nieuwe banen ook nieuwe groepen op de arbeidsmarkt zoals vrouwen aantrekken.

Uit het rapport van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, blijkt dat de landen die een actieve arbeidsmarktpolitiek voeren, zoals het bieden van scholingsfaciliteiten, het meest profiteren van het aantrekken van de werkgelegenheid.

Het percentage vrouwen op de Europese arbeidsmarkt nam met 0,7 toe. Ook gingen er 0,8 procent meer ouderen (tussen de 55 en 64 jaar) aan de slag. Maar deze percentages lopen nog altijd achter bij de doelstellingen die de regeringsleiders van de Europese Unie in 2000 in de Portugese hoofdstad Lissabon formuleerden. Toen spraken zij tevens af dat de Unie in 2010 de meest concurrerende economie ter wereld zou moeten zijn. De Europese regeringsleiders komen volgende week donderdag in de buurt van Londen bij elkaar voor een informele bijeenkomst waar vooral over de Europese economie zal worden gesproken.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het bericht Nederland verliest meeste banen (19 oktober, pagina 1 en 17) staat dat de werkgelegenheid vorig jaar met 0,5 procent afnam. Deze nam af met 1,3 procent.