Minister: huisbaas PWS onder toezicht

Minister Dekker (Volkshuisvesting, VVD) heeft een toezichthouder aangesteld bij de Rotterdamse woningcorporatie PWS. De toezichthouder moet de raad van toezicht van de corporatie ondersteunen en controleren. De corporatie is in opspraak gekomen door een onderzoek van justitie naar transacties van twee vastgoedhandelaren in de stad, die ook, al dan niet via tussenpersonen, tussen 2002 en 2004 zaken hebben gedaan met de woningcorporatie.

PWS is eigenaar van zo'n 14.000 woningen en beheert nog eens ruim 4.000 woningen in Rotterdam. Het ministerie schrijft vandaag in een persbericht van een justitieel onderzoek naar personen ,,gelieerd aan PWS. PWS zou hierbij mogelijk zijn benadeeld, wat uiteraard niet in het belang van de volkshuisvesting is.'' Wie daar precies mee worden bedoeld kan een woordvoerder van het ministerie niet zeggen.

Het is de vierde keer in ruim een jaar tijd dat Dekker een externe toezichthouder bij een woningcorporatie benoemt. Als toezichthouder bij PWS is M. Duijnker benoemd. Zij is sinds vorig jaar ook toezichthouder bij woningcorporatie SWH in Den Bosch nadat daar een fraude-affaire aan het licht kwam.

Eind vorig jaar benoemde Dekker een externe toezichthouder bij een corporatie in Lisse, eveneens na een fraudemelding. In mei stuurde het ministerie een toezichthouder naar een corporatie in Schijndel, nadat tussen het bestuur en de toezichthoudende raad van commissarissen een onwerkbare situatie was ontstaan.

Nederland kent ruim 500 woningcorporaties, die zelfstandige ondernemingen zijn, en samen 2,4 miljoen huizen bezitten, waarvan het merendeel in de betaalbare huursector. Uit het persbericht in de zaak PWS blijkt dat het ministerie er rekening mee houdt dat ook leden van de raad van toezicht van de corporatie onderwerp van onderzoek worden.