Milanees Vogel bezig aan zijn tweede jeugd

Johann Vogel maakte deze zomer de overstap van PSV naar AC Milan. Vanavond treft hij zijn voormalige ploeggenoten in het San Siro. ,,PSV is AC Milan in het klein.''

Johann Vogel staat bij zijn nieuwe club AC Milan zelden of nooit in de schijnwerpers. Wat dat betreft verschilt het voetballeven van de Zwitser in het noorden van Italië niet veel van wat hij in Eindhoven gewend was. Zijn status is wel veranderd. Van een vaste kracht bij PSV is hij nu veroordeeld tot de rol van reserve bij voetbalgrootmacht AC Milan.

De 28-jarige middenvelder mocht een paar keer in het basiselftal van de `rossoneri' beginnen, maar vanavond maakt hij het duel met PSV in de eerste ronde van de Champions League waarschijnlijk grotendeels vanaf de bank mee. Desondanks geniet de Zwitserse international van elke minuut dat hij deel uitmaakt van de selectie van AC Milan. ,,Alles wat ik hier meemaak, vind ik al heel mooi'', zegt Vogel voor de laatste training op het sportcomplex Milanello. ,,Dit voelt als een tweede jeugd. PSV is eigenlijk AC Milan in het klein.''

Vogel speelde zich vorig seizoen tijdens de halve finales in de Champions League in de kijker bij de grootmacht uit de Serie A. De naar Johan Cruijff vernoemde voetballer maakte bij PSV samen met Phillip Cocu en Mark van Bommel deel uit van een internationaal geroemd middenveld. Zowel uit als thuis wist de Nederlandse kampioen AC Milan te verrassen, maar de Italianen gingen wel door naar de finale. Vogel: ,,Het respect voor PSV is groot hier. Maar ook iedereen weet dat de club een flink aantal spelers kwijt is geraakt. Dat is hier anders.''

Vogel was een van de spelers die deze zomer PSV verlieten. Na zes seizoenen in Eindhovense dienst vertrok hij transfervrij naar zijn droomclub AC Milan. Al snel raakte de Zwitser onder de indruk van het niveau van AC Milan. ,,De kwaliteit in de selectie is hier echt enorm'', stelt de nummer 14. ,,Als een spits als Andrei Sjevtsjenko of Christian Vieri wegvalt, staan spelers als Alberto Gilardino en Filippo Inzaghi direct klaar. Bij PSV staan nu spelers als Eric Addo, Michael Lamey en Ibrahim Afellay in het veld.''

Het grootste verschil tussen PSV en AC Milan ligt volgens Vogel in de medische begeleiding. Hij voelt zich fysiek sterker dan ooit. ,,Bij PSV hadden we een fysiotherapeut en een dokter. Hier heb je een hele staf van twaalf medici. Een MRI-scan kan je hier zo laten maken. In Eindhoven moest je daar vaak dagen op wachten. Ook op het gebied van voeding is het allemaal professioneler. Misschien is het een kwestie van geld, maar de prioriteiten liggen hier qua medische begeleiding anders.''

De voorbije weken stond Vogel in de basis, maar een vaste kracht in het keurkorps van Carlo Ancelotti is hij nog lang niet. Bij AC Milan moet hij op het middenveld de concurrentie aan met sterren als Kaká, Cafu, Andrea Pirlo en Clarence Seedorf.

,,Ik kom maar voor één plek in aanmerking: vlak voor de verdediging. Ik kan nog steeds niets anders'', zegt Vogel met een glimlach op zijn gezicht. ,,Ze verwachten dat ik de bal hier veel sneller naar de spitsen speel dan ik bij PSV gewend was. Ik laat alles rustig op me afkomen en leg mezelf geen druk op. Ik ben er al trots op dat ik een paar keer heb mee mogen doen.''

Vogel zal ook in Italië niet snel last krijgen van vedetteneigingen.

    • Koen Greven