Gedeeltelijke ophokplicht hobbykippen

Houders van hobbykippen in delen van Nederland moeten vanaf 24 oktober hun dieren binnenhouden (`ophokken') of `overkappen' (onder een zeil of afdak). Zo wil het ministerie van Landbouw het risico op verspreiding van het vogelgriepvirus voorkomen.

Dat heeft een woordvoerder van minister Veerman (Landbouw, CDA) vanmorgen bevestigd. De mededeling zal later deze week in de Staatscourant verschijnen. Het gaat om hobbydierhouders in zogenoemde hoog-risicogebieden, zoals bij de Oostvaardersplassen. Een gebied krijgt de kwalificatie `hoog risico' als het binnen een straal van een kilometer ligt van een foerageer- of watergebied van trekvogels. Ook zullen vanaf 24 oktober aangescherpte regels gelden voor reizigers uit gebieden waar vogelpest heerst en voor het transport van `commercieel' pluimvee.

Nu mogen hobbydierhouders nog zelf bepalen of zij hun kippen, hoenders, ganzen en dergelijk pluimvee buiten laten lopen. Het ministerie meldt dat er tot nu toe ,,geen verplichtingen'' gelden. Er zijn adviezen gepubliceerd. Hobbydierhouders krijgen onder meer het advies hun dieren zo weinig mogelijk te verplaatsen, nieuwe dieren vier weken in quarantaine te plaatsen en bij dierziektes direct de dierenarts in te schakelen.

Op verzoek van een Kamermeerderheid van PvdA, CDA en VVD zullen ambtenaren van Veerman morgen in overleg met de Europese lidstaten opnieuw erop aandringen om hobbydieren te vaccineren tegen vogelgriep. Europa heeft nu nog een non-vaccinatiebeleid, onder meer omdat gevaccineerde dieren niet meer te onderscheiden zouden zijn van dieren die het virus in het veld hebben opgelopen. Tijdens de vorige uitbraak van vogelpest in 2003 ontstond veel verzet bij hobbydierhouders tegen de maatregelen van het kabinet. Toen werden 30 miljoen kippen preventief geruimd, waaronder 175.000 hobbydieren. Sindsdien is er in overleg met de hobbydierhouders en Brussel getracht een regeling te treffen om preventief ruimen te voorkomen en in plaats daarvan te vaccineren.

Vorige week vroeg Veerman ook al, tevergeefs, om toestemming voor vaccinatie aan zijn collega's. Volgens zijn woordvoerder bestond er wel brede steun voor het voorstel, van onder meer Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland.

Een woordvoerder van de CDA-fractie zegt dat de recente uitbraak van vogelgriep in Roemenië en Turkije de directe aanleiding is voor het vaccinatieverzoek. Ook PvdA en VVD zijn voor vaccinatie. VVD'er Oplaat: ,,Ik verwacht dat we de tegenstand in Europa kunnen breken. Vaccinatie moeten we wel koppelen aan een goede registratie zodat het virus niet kan onderduiken en onzichtbaar wordt.'' Waalkens (PvdA): ,,Het is toch te gek voor woorden als er wel vaccins bestaan en we die niet inzetten? Wij willen niet meer grootscheeps gaan ruimen. Bij eerdere ziekten zijn we telkens een miljard euro kwijt geweest om miljoenen dieren af te slachten uit voorzorg.''

Overigens moeten commerciële pluimveehouders die in hoog-risicogebieden gevestigd zijn, hun kippen al binnenhouden of de buitengebieden afdekken.

vogelgriep pagina 4 en 17

    • Egbert Kalse
    • Antoinette Reerink