Fiat Fazio voor ABN in Italië

ABN Amro heeft van de Italiaanse centrale bank toestemming gekregen om haar belang in de Banca Antonveneta te verhogen tot boven de 50 procent. Daarmee is een van de belangrijkste laatste hordes genomen om de Italiaanse bank te kunnen overnemen. Tot nu toe was het de Nederlandse bank niet toegestaan om haar belang in Antonveneta uit te breiden tot boven de 30 procent.

In het verleden stelde de Italiaanse centrale bank zich zeer terughoudend op bij het verlenen van toestemming aan ABN Amro om haar belang in Antonveneta uit te breiden. Bankgouverneur A. Fazio is hierdoor onder grote druk gekomen om af te treden omdat hij zich partijdig zou hebben opgesteld in de strijd om Antonveneta. De grote rivaal van ABN Amro in de strijd om Antonveneta, Banca Popolare Italiana, kreeg makkelijker toestemming om belangen in Antonveneta uit te breiden. Uitgelekte telefoongesprekken toonden een vriendschappelijke relatie aan tussen bankpresident Fazio en de toenmalige topman van Banca Popolare Italiana. De laatste is, mede door een strafrechtelijk onderzoek naar hem, inmiddels afgetreden. Eerder deze maand is Fazio door de Italiaanse justitie gehoord over zijn rol in de affaire.

De verdenkingen van illegale handel door Popolare Italiana resulteerden deze zomer in een interventie in de overnamestrijd door de Italiaanse justitie. Sinds de zomer is er beslag gelegd door justitie op het aandelenpakket dat Banca Popolare Italiana in Antonveneta opbouwde. ABN Amro heeft nu nog een belang van 29,9 procent in Antonveneta.

Onlangs kwam ABN Amro tot overeenstemming met Popolare Italiana en enkele zakenpartners om het belang van 39,3 procent te kopen, waardoor het belang van ABN Amro in Antonveneta op 69,2 procent zal uitkomen. De Nederlandse bank verwacht dat het beslag ,,op korte termijn'' zal worden opgeheven.

Eerder deze week trok de Italiaanse centrale bank al officieel de goedkeuring in van het overnamebod van Banca Popolare Italiana op Banca Antonveneta. Daarmee volgde de bank beurstoezichthouder Consob, die vorige week hetzelfde besloot.