Fettuccine met paprika en doperwten

In recepten waarin geroosterde paprika's voorkomen wordt vaak voorgeschreven om de paprika's doormidden of in vieren te snijden voor ze geroosterd worden. Het is wel zo dat op deze manier het zaad en de zaadlijsten makkelijk verwijderd kunnen worden, maar wat gebeurt er met de heerlijk sappen die tijdens het roosteren vrij komen? Natuurlijk verdampen of verbranden ze. Het is veel beter om de paprika's in hun geheel te roosteren en vervolgens in een ruime zeef boven een kom schoon te maken. Op deze manier vangt u de smakelijke sappen op (en er is best veel), terwijl de zaadjes in de zeef achterblijven. Dezelfde methode gebruik ik overigens ook altijd voor het pellen en verwijderen van zaadjes van tomaten.

Leg de paprika's op een met aluminiumfolie beklede bakplaat. Zet ze 20 tot 30 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven, of tot ze rondom geblakerd zijn, waarbij u ze een paar keer omdraait. Neem ze uit de oven, leg er losjes een theedoek over en laat ze even afkoelen. Pel ze, verwijder het zaad en snijd ze in grote blokjes.

Doe de tomaten in een kom, giet er zoveel kokend water over dat ze onderstaan en laat 1 of 2 minuten staan. Giet het water af. Pel de tomaten, verwijder het zaad en snijd de tomaten in blokjes.

Verhit 25 gram boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe er de blokjes tomaat met hun sap en de doperwtjes in en laat circa 10 minuten zachtjes bakken. Schep er de paprika's met hun sap door en laat alles nog circa 5 minuten sudderen. Breng op smaak met flink wat zout en peper.

Breng intussen de slagroom in een kleine pan tegen de kook aan en giet hem dan al roerend door het groentemengsel. Draai het vuur laag en houd de saus warm terwijl u de pasta kookt. Kook de pasta bijtgaar in een ruime pan kokend gezouten water. Giet de pasta af en schep er de overgebleven 25 gram boter door. Schep de saus losjes om met de pasta en verdeel over voorverwarmde pastaborden. Geef er de versgeraspte Parmezaanse kaas apart bij.

Morgen: paté van courgettes