Drugstest BNN mag

Minister Donner van Justitie kan het BNN-programma Spuiten & Slikken niet verbieden. Daarin probeert een presentator harddrugs voor de camera, maar drugsgebruik is niet strafbaar en de gebruikte hoeveelheden zijn zo klein dat BNN niet in overtreding is.

Donner (CDA) reageerde op kamervragen van Tweede-Kamerlid Joldersma (ook CDA) over het omstreden BNN-programma. In dat programma experimenteren mensen voor de camera met seks en drugs. Deze manier van `testen' noemt Donner ongewenst en ,,gevaarlijk voor de gezondheid van de verslaggever''. Goede voorlichting is het volgens Donner in ieder geval niet: ,,Ieder drugsgebruik moet worden ontraden.'' Omdat Spuiten & Slikken laat op de avond wordt uitgezonden, na 22.00 uur, voldoet BNN aan de uitzendregels. Voor dat tijdstip mogen geen programma's worden uitgezonden die niet geschikt zijn voor minderjarigen.

BNN-directeur L. Drillich vertelde het ANP dat de minister niet kan bepalen of een programma ongewenst is of niet. ,,Wij vinden niet dat we een grens zijn overgegaan in dit programma. We zoeken het randje op, dat wel.''

Het Openbaar Ministerie blijft de uitzendingen nauwgezet volgen. Daarbij wordt gelet op het eventueel plegen van strafbare feiten, aldus Donner.

De complete verklaring van Donner is te lezen op www.nrc.nl.