Congo krijgt hulp bij redden neushoorns

Congo heeft de hulp ingeroepen van een particuliere natuurbeschermingsorganisatie onder leiding van de Nederlandse zakenman Paul Fentener van Vlissingen om de witte neushoorn in het land te redden. De African Parks Foundation (APF) krijgt de komende vijf jaar het beheer over het noordoostelijke Garambe National Park, het enige gebied in Congo waar nog witte neushoorns leven. In het bestuur van de stichting zit ook de Nederlandse oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager. Ex-premier Wim Kok is adviseur.

De witte neushoorn wordt beschouwd als een van de meest bedreigde dieren ter wereld. In Congo zijn er inmiddels waarschijnlijk minder dan tien over na jaren van burgeroorlog. In de strijd tegen stropers uit Congo en het naburige Soedan waren de laatste overgebleven parkwachters aan de verliezende hand. Neushoorns worden gedood om hun hoorns. Die worden vermalen en verwerkt in drankjes die in het Verre Oosten gewild zijn als lustopwekkers.

Begin dit jaar is geprobeerd de witte neushoorns per vliegtuig naar Kenia te brengen in afwachting van het herstel van recht en orde in Congo. Maar dat transport werd in februari geblokkeerd door plaatselijke politici. Ze zeiden dat Congo een soeverein land is dat best in staat is de eigen problemen op te lossen. De politici gingen pas akkoord met de komst van APF nadat hen was verzekerd dat de organisatie geen eigenaar wordt van het park maar alleen komt om de witte neushoorns te redden. ,,We zaten echt in de problemen'', zei Benoit Kisuki, directeur van het Congolese Instituut voor de Bescherming van de Natuur. ,,We moesten iemand vinden oms ons te helpen dit park voor de ondergang te behoeden.''

De African Park Foundation beheert natuurparken in Zambia, Malawi en Ethiopië. Onlangs hebben ook Soedan en Angola de stichting benadert om de zorg voor een aantal natuurparken over te nemen.