Bedrijvenopkoper in Italië op dood spoor

Het gebeurt niet iedere dag dat een buitenlandse bank bijna 5 procent van een van Italiës bekendste mediabedrijven verkoopt. Daarom is het begrijpelijk dat het voornemen van Deutsche Bank om haar belang af te stoten in RCS Mediagroup, uitgever van het gerenommeerde dagblad Corriere della Sera, veel aandacht heeft getrokken.

De Duitse bank heeft niet bekendgemaakt waarom de aandelen van RCS worden verkocht, evenals trouwens die van Capitalia en Banca Popolare Italiana (BPI). Maar het gerucht gaat dat de belangen worden afgestoten `uit naam van' de controversiële Italiaanse bedrijvenopkoper Stefano Ricucci, die 21 procent van RCS in handen heeft en ooit heeft gezinspeeld op de mogelijkheid het concern over te nemen. Deutsche Bank heeft het pakket RCS-aandelen naar verluidt aanvaard als onderpand voor een bedrag van zo'n 300 miljoen euro aan leningen aan Ricucci.

Het zou geen verrassing zijn als dat inderdaad het geval blijkt te zijn. De aandelenkoers van RCS is sinds het hoogtepunt deze zomer met eenderde gedaald en is nu op hetzelfde niveau als op het moment dat Ricucci in april dit jaar onthulde dat hij een belang van 5 procent bezat. Sindsdien is de koers omhooggegaan om begin augustus op 6,77 euro te pieken.

Daarmee is bovendien de kous niet af. Naar verluidt heeft BPI een belang van 15 procent in RCS aanvaard als gedeeltelijk onderpand voor een lening van 850 miljoen euro. De waarde van dat onderpand zal zijn ondermijnd door de daling van de aandelenkoers van RCS. Daarom ligt het voor de hand dat BPI het voorbeeld van Deutsche Bank zal volgen, waardoor de koers nog verder zal dalen. De ambities die Riccuci ooit had om RCS onder zijn hoede te nemen, zijn voorbij als Deutsche inderdaad haar belang verkoopt.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Camilla Palladino