Avontuurlijke reis naar mama

Tot zijn schrik leest een man in de krant dat zijn moeder jarig is. In de kindervoorstelling Mama is jarig haast hij zich naar zijn moeders huis, waarbij hij op de meest onwaarschijnlijke plaatsen terechtkomt. Of hij zijn moeder ooit zal bereiken, dat blijft tot het einde toe uiterst spannend.

Geroutineerde theatermakers Peter Zegveld en Chris Bolczek schuwen de menselijke tragedie niet in een voorstelling vol grappen en vondsten. Ze combineren kleine liedjes en wonderlijke zinnetjes met pratende kranten. Op een gordijn worden animaties geprojecteerd. Een bus, die in beweging komt door het gordijn te verschuiven. Dat geeft dynamiek aan de voorstelling en bovendien ontstaat zo achter het gordijn een schuilplaats voor acteurs die er spontaan achter vandaan kunnen springen. Dat gaat niet vlekkeloos; dikwijls zijn er nog uitstekende billen of andere ledematen te zien, maar juist dat klunzige maakt de voorstelling zo aantrekkelijk.

,,Hij is heus niet dood'' zegt een meisje stellig als Bolczek met zijn rijdende stoel is gebotst en zijn witte geest verbaasd om zich heen kijkend opstijgt. ,,Kom terug!'' klinkt een strenge moederstem en gehoorzaam zweeft de geest weer naar beneden. Het meisje lacht triomfantelijk en opgelucht tegelijk; een verjaarsfeestje behoort nog steeds tot de mogelijkheden.

Voorstelling: Mama is jarig. Vanaf vier jaar. Gezien: 16/10 De Krakeling, Amsterdam. Tournee t/m 21/5. Inl. (020) 692 9603 of www.peterzegveld.nl.

    • Jowi Schmitz