www.nrc.nl

Woordenboek. De nieuwe Van Dale komt aan bod in de online rubriek Woordhoek van Ewoud Sanders. Hij komt nog eens terug op het woord `neger'. ,,Nu heeft Van Dale neger natuurlijk niet geschrapt, maar heeft het geregistreerd dat een groeiende groep zwarte Nederlanders neger als beledigend ervaart? Ja. Er is bij neger een betekenis toegevoegd, die luidt `afstammeling van de in vroeger tijd in Amerika ingevoerde negerslaven (door sommigen als scheldwoord ervaren)'. Let wel: dit is geen kleinigheid. Wie nu voor `neger' wordt uitgescholden kan met de nieuwe Van Dale in de hand makkelijker een beledigingszaak winnen. Sommige mensen zullen denken dat Van Dale is gezwicht voor de druk van potentiële boekverbranders, maar dat is onzin.''

Marie-José Klaver blogt ook over het nieuwe woordenboek. Zo suggereert ze twee nieuwe online spellingtests, die van De Vlaamse krant De Standaard en die van het Nederlandse Groene Boekje. Vraag 1: is het sms-je, sms'je of smsje?

Carrière of kind. De Carrièrecoach gaat deze week over een zakenvrouw die moet kiezen tussen gezin of een uitdagende baan. Een 32-jarige bedrijfseconoom krijgt de kans om haar directeur te volgen. ,,Mathilde beseft goed dat op haar leeftijd dit een bijzondere kans is. Waarom deze dan niet met beide handen aangegrepen ? Mathilde brengt haar twijfel bij de coach aanvankelijk wat beschroomd naar voren. Haar vriendinnen zijn enthousiast en begrijpen haar twijfel nauwelijks. ,,Krijg je als vrouw eens de kans door te breken, ga je zitten truttenbellen''