Vogelgriep nu ook in Griekenland

De vogelgriep heeft zich uitgebreid naar Griekenland. Griekse autoriteiten hebben de Europese Commissie gisteren gemeld dat op het eilandje Inouses het vogelgriepvirus H5 is gevonden bij kalkoenen.

Het is nog niet duidelijk of het op het Griekse eiland voor de Turkse kust ook gaat om de variant H5N1, die in Azië aan meer dan zestig mensen het leven kostte. Vorige week breidde de vogelgriep zich al uit naar Turkije en Roemenië. In beide landen werd de Aziatische virusstam H5N1 aangetroffen. Griekenland is het eerste EU-land waar het virus opduikt.

De Europese Commissie heeft aangekondigd alle transport van pluimvee en pluimveeproducten in het gebied van het Griekse eiland te verbieden, zodra de onderzoeksresultaten zijn bevestigd. De Commissie heeft intussen aan Kroatië gevraagd ,,zo snel mogelijk'' testen te doen op wilde vogels die dood zijn aangetroffen nabij Zagreb om vast te stellen of het om vogelgriep gaat.

De Roemeense minister van Landbouw, Gheorghe Flutur, maakte vandaag bekend dat er nieuwe vogelgriepgevallen zijn opgedoken in de Donau-delta, waarvan één in een dorp nabij de grens met Oekraïne. Ook daar moeten tests nog uitwijzen of het om het H5N1-virus gaat.

Tevens worden in Macedonië dode vogels onderzocht op vogelgriep. In een dorp nabij Bitola, ongeveer vijftig kilometer van de Griekse grens, stierven deze week duizend stuks pluimvee.

De woordvoerder van eurocommissaris Kyprianou (Gezondheid en Consumentenbescherming) riep de lidstaten gisteren opnieuw op voldoende voorraden griepvaccins aan te leggen. Dit vaccin beschermt tegen het klassieke griepvirus en moet voorkomen dat het H5N1-virus in een persoon met griep muteert tot een nieuw virus dat mensen aan elkaar kunnen overdragen.

Volgens de richtlijnen van de gezondheidsorganisatie WHO moet elk land voor 25 procent van de bevolking antivirale middelen in voorraad hebben. Kyprianous woordvoerder wilde niet zeggen welke lidstaten van de EU hieraan niet voldoen. Wel zei hij dat ,,alle lidstaten nog inspanningen moeten doen''.

Tegen een nieuwe, door mensen overdraagbare variant van het vogelgriepvirus kan pas een vaccin ontwikkeld worden zodra die variant er is. Deskundigen vrezen dat een dergelijk virus een grieppandemie (grootschalige epidemie) kan veroorzaken. Specialisten van de wetenschappelijke EU-werkgroep tegen griep, onder voorzitterschap van de viroloog Ab Osterhaus, hebben de lidstaten gisteren opgeroepen om tot 150 miljoen euro uit te trekken voor de ontwikkeling van prototypen voor vaccins.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken, in Luxemburg bijeen, noemden de verspreiding van de vogelgriep naar Europa vanmorgen een ,,wereldwijde bedreiging''. Eurocommissaris Kyprianou zei vanmiddag dat de aankomst van de vogelgriep in Europa een grieppandemie niet dichterbij brengt. Wel zei hij dat, doordat het virus door trekvogels is verspreid, het niet uit te sluiten is dat de vogelgriep zich verder over Europa zal uitbreiden. Hij riep op tot ,,internationale solidariteit'' met de Aziatische landen in hun bestrijding van de vogelgriep.